NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.08.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

MEĐUVLADIN ODBOR ZA HRVATSKU I SRPSKU MANJINU U BAČKOM MONOŠTORU Predstavljena tri najvažnija cilja hrvatske manjine

Foto: Zvonko Milas Facebook

Predstavnici hrvatske manjine su istaknuli kako je veliki napredak uopće održavanje sjednice.

Foto: Zvonko Milas Facebook

Autor: CroExpress

U Bačkom Monoštoru kod Sombora održan je drugi dan sjednice Međuvladinog mješovitog odbora za manjine Srbije i Hrvatske, nakon što je prvi dan sastanak održan u Beogradu.

Osiguravanje direktne zastupljenosti hrvatskih predstavnika u Skupštini Srbije i svim razinama države, osnivanje školskog centra na hrvatskom u Subotici i rješavanje prostora za Novinsko izdavačku ustanovu ‘Hrvatska riječ‘, tri su najvažnija cilja hrvatske manjine u Vojvodini i Srbiji koje su njezini predstavnici izložili članovima Međuvladinog mješovitog odbora za manjine Srbije i Hrvatske.

‘Vjerujem da ćemo sjednicu privesti kraju, koliko – toliko uspješno. Mislim da će rezultati koje očekujem biti vidljivi i da će oni pridonijeti poboljšanju položaja dviju manjina, kao i ukupnih odnosa Hrvatske i Srbije‘, naveo je među ostalim Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, supredsjedatelj odbora.

Predstavnici hrvatske manjine još su istaknuli kako je veliki napredak uopće održavanje sjednice MMO-a, koja dolazi u vrijeme novih napetosti između dvije države, te su pohvalili napredak u području obrazovanja na hrvatskom jeziku – tiskani su svi udžbenici za učenike osnovnih škola, a omogućeno je i otvorenje prvog hrvatskog odjela u Bačkom Monoštoru, što je prvi put da se nastava organizira izvan Subotice.

Sjednica MMO-a je održana u mjesnom Domu kulture, poslije koje su izaslanici državnih tijela Hrvatske i Srbije, kao i predstavnici hrvatske i srpske manjine posjetili školu i razred prvaša koji nastavu prate na hrvatskom jeziku.

Također, izaslanstvu su se predstavili i članovi mjesne hrvatske udruge 'Bodrog' koja njeguje šokačku kulturu i običaje.

01.02.2018.

Foto: Pixabay.com

POZIV HRVATIMA BERLINA Kod Brandenburških vrata zaorit će se Oliverova 'Vjeruj u ljubav'

01.08.2018.

Okupljeni će u spomen na Olivera zapjevati kultnu pjesmu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje