NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.11.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

MEĐUVLADIN ODBOR ZA HRVATSKU I SRPSKU MANJINU U BAČKOM MONOŠTORU Predstavljena tri najvažnija cilja hrvatske manjine

Foto: Zvonko Milas Facebook

Predstavnici hrvatske manjine su istaknuli kako je veliki napredak uopće održavanje sjednice.

Foto: Zvonko Milas Facebook

Autor: CroExpress

U Bačkom Monoštoru kod Sombora održan je drugi dan sjednice Međuvladinog mješovitog odbora za manjine Srbije i Hrvatske, nakon što je prvi dan sastanak održan u Beogradu.

Osiguravanje direktne zastupljenosti hrvatskih predstavnika u Skupštini Srbije i svim razinama države, osnivanje školskog centra na hrvatskom u Subotici i rješavanje prostora za Novinsko izdavačku ustanovu ‘Hrvatska riječ‘, tri su najvažnija cilja hrvatske manjine u Vojvodini i Srbiji koje su njezini predstavnici izložili članovima Međuvladinog mješovitog odbora za manjine Srbije i Hrvatske.

‘Vjerujem da ćemo sjednicu privesti kraju, koliko – toliko uspješno. Mislim da će rezultati koje očekujem biti vidljivi i da će oni pridonijeti poboljšanju položaja dviju manjina, kao i ukupnih odnosa Hrvatske i Srbije‘, naveo je među ostalim Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, supredsjedatelj odbora.

Predstavnici hrvatske manjine još su istaknuli kako je veliki napredak uopće održavanje sjednice MMO-a, koja dolazi u vrijeme novih napetosti između dvije države, te su pohvalili napredak u području obrazovanja na hrvatskom jeziku – tiskani su svi udžbenici za učenike osnovnih škola, a omogućeno je i otvorenje prvog hrvatskog odjela u Bačkom Monoštoru, što je prvi put da se nastava organizira izvan Subotice.

Sjednica MMO-a je održana u mjesnom Domu kulture, poslije koje su izaslanici državnih tijela Hrvatske i Srbije, kao i predstavnici hrvatske i srpske manjine posjetili školu i razred prvaša koji nastavu prate na hrvatskom jeziku.

Također, izaslanstvu su se predstavili i članovi mjesne hrvatske udruge 'Bodrog' koja njeguje šokačku kulturu i običaje.

01.02.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Holywin u Stuttgartu

FOTO: Čuvari hrvatske baštine, Filderstadt

FOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih