NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.05.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

MEĐUVLADIN ODBOR ZA HRVATSKU I SRPSKU MANJINU U BAČKOM MONOŠTORU Predstavljena tri najvažnija cilja hrvatske manjine

Foto: Zvonko Milas Facebook

Predstavnici hrvatske manjine su istaknuli kako je veliki napredak uopće održavanje sjednice.

Foto: Zvonko Milas Facebook

Autor: CroExpress

U Bačkom Monoštoru kod Sombora održan je drugi dan sjednice Međuvladinog mješovitog odbora za manjine Srbije i Hrvatske, nakon što je prvi dan sastanak održan u Beogradu.

Osiguravanje direktne zastupljenosti hrvatskih predstavnika u Skupštini Srbije i svim razinama države, osnivanje školskog centra na hrvatskom u Subotici i rješavanje prostora za Novinsko izdavačku ustanovu ‘Hrvatska riječ‘, tri su najvažnija cilja hrvatske manjine u Vojvodini i Srbiji koje su njezini predstavnici izložili članovima Međuvladinog mješovitog odbora za manjine Srbije i Hrvatske.

‘Vjerujem da ćemo sjednicu privesti kraju, koliko – toliko uspješno. Mislim da će rezultati koje očekujem biti vidljivi i da će oni pridonijeti poboljšanju položaja dviju manjina, kao i ukupnih odnosa Hrvatske i Srbije‘, naveo je među ostalim Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, supredsjedatelj odbora.

Predstavnici hrvatske manjine još su istaknuli kako je veliki napredak uopće održavanje sjednice MMO-a, koja dolazi u vrijeme novih napetosti između dvije države, te su pohvalili napredak u području obrazovanja na hrvatskom jeziku – tiskani su svi udžbenici za učenike osnovnih škola, a omogućeno je i otvorenje prvog hrvatskog odjela u Bačkom Monoštoru, što je prvi put da se nastava organizira izvan Subotice.

Sjednica MMO-a je održana u mjesnom Domu kulture, poslije koje su izaslanici državnih tijela Hrvatske i Srbije, kao i predstavnici hrvatske i srpske manjine posjetili školu i razred prvaša koji nastavu prate na hrvatskom jeziku.

Također, izaslanstvu su se predstavili i članovi mjesne hrvatske udruge 'Bodrog' koja njeguje šokačku kulturu i običaje.

01.02.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart