NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.08.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

BUNJEVCI KOJI NE ŽELE BITI HRVATI DOŠLI NA SVOJE Vojvodina će poništiti dekret iz 1945. koji ih proglašava Hrvatima

Mirović (desno) u susretu s Bunjevcima koji ne žele biti Hrvati (foto: Pokrajinska Vlada)

Većina Bunjevaca smatra se Hrvatima.

Br. pregleda: 2076

Mirović (desno) u susretu s Bunjevcima koji ne žele biti Hrvati (foto: Pokrajinska Vlada)

Autor: CroExpress

Bunjevci koji to ne žele ubuduće na papiru neće biti dovođeni u vezu s Hrvatima. Dekret iz 1945. godine kojim im je naređeno da se izjašnjavaju kao Hrvati, a koji se ne primjenjuje u praksi od raspada SFRJ, bit će i pravno poništen na jednoj od narednih sjednica Skupštine Vojvodine.

Takvom raspletu podršku je dala Pokrajinska vlada, na čelu s predsjednikom Igorom Mirovićem, nakon susreta s predstavnicima Nacionalnog savjeta bunjevačke zajednice.

– Naše srce je prepuno, čekali smo ovo 73 godine – rekao je 'Novostima' Mirko Bajić, predsjednik Saveza bačkih Bunjevaca, neposredno po završetku razgovora s Mirovićem, inače članom Vučićevih 'naprednjaka'.

Bajić dodaje da će 'pravda biti zadovoljena u godini u kojoj se obilježava 100 godina od pripajanja dijelova današnje Vojvodine Srbiji'. Bunjevci su u tom događaju 1918. bili druga nacionalna snaga, odmah iza Srba, kaže Bajić.

Akt koji će biti poništen donio je Glavni narodnooslobodilački odbor Vojvodine (Odjel za unutrašnje poslove, br. 104071945) 14. svibnja 1945. u Novom Sadu, i glasio je: 'Događa se da se mnogi Hrvati uvode kao Bunjevci i Šokci u rubrike gdje se označava narodnost, a ne kao Hrvati i to biva često po njihovom izričitom zahtjevu ili po volji i nahođenju dotičnog činovnika. Kako bunjevačka i šokačka narodnost ne postoje, to vam se naređuje da sve Bunjevce i Šokce imadete tretirati isključivo kao Hrvate bez obzira na njihovu izjavu.'

Većina Bunjevaca smatra se Hrvatima


Uoči donošenja Dekreta 1945., u Subotici i Somboru živjelo je oko 40.000 Bunjevaca. Na posljednjem popisu evidentirano ih je 16.706. No, većina Bunjevaca deklariraju se kao Hrvati bunjevačkoga roda, odnosno kao bunjevački Hrvati ili Hrvati-Bunjevci.

Čelnici Hrvata u Srbiji, poput Tomislava Žigmanova, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, u više su navrata upozoravali da srbijanske državne i pokrajinske vlasti daju podršku onima koji se izjašnjavaju kao nehrvati, dok slična podrška Hrvatima izostaje. Poteze srbijanskih vlasti kritizirao je još i bivši predsjednik Ivo Josipović, kada je njegov srbijanski kolega Bunjevcima koji se ne smatraju Hrvatima dodijelio ćirilične udžbenike, nazvavši to 'asimilacijom Hrvata'. Nikolić mu je odgovorio da 'Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati'.

01.02.2018.

Foto: Pixabay.com

POZIV HRVATIMA BERLINA Kod Brandenburških vrata zaorit će se Oliverova 'Vjeruj u ljubav'

01.08.2018.

Okupljeni će u spomen na Olivera zapjevati kultnu pjesmu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje