NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.10.2018
tekst
tekst

Hrvatska

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA OSUĐUJE SRBIJANSKE 'LAŽI I MANIPULACIJE' Objasnili zašto su izašli tijekom rabinovog govora

Foto: Hina/Denis Cerić

Ministarstvo vanjskih poslova ističe kako se radi o nastavku zlonamjernih laži.

Br. pregleda: 1004

Foto: Hina/Denis Cerić

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatsko izaslanstvo napustilo je dvoranu na konferenciji OSCE-a u Rimu o antisemitizmu tijekom završnog govora predsjedajućeg Vijeća komemorativnog centra Yad Vashem rabina Meir Laua, pišu večeras beogradski mediji, dok hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova ističe kako se radi o nastavku zlonamjernih laži i manipulacija srbijanske strane.

‘Skandal na konferenciji OSCE u Rimu posvećenoj borbi protiv antisemitizma i sjećanju na holokaust: Hrvati napustili salu zbog govora rabina’, navodi internetski portal Večernjih novosti, lista bliskog srbijanskoj vladi i šefu diplomacije Ivici Dačiću.

‘Hrvatsko izaslanstvo izazvalo je skandal na Konferenciji o borbi protiv antisemitizma u organizaciji OSCE u Rimu. Oni su napustili plenarnu dvoranu tijekom završnog govora predsjedajućeg Vijeća Yad Vashema rabina Meir Laua’, objavljeno je na portalu tog beogradskog lista.

Lau, za kojeg se navodi da je bio ‘glavni rabin Izraela i preživjeli iz nacističke tvornice smrti logora Buchenwald’ pitao je: ‘gdje ste se nalazili kada su se činili zločini i gdje se nalazite kada se ponovo budi mržnja’, navode Večernje novosti, konstatirajući kako su te riječi očigledno zasmetale predstavnicima Hrvatske.

‘To je drugi slučaj u svega nekoliko dana da Hrvatska izbjegava suočavanje sa istinom o genocidu u Drugom svjetskom ratu, nakon što su se usprotivili srpskoj izložbi o zločinima NDH nad Srbima i Židovima, koja je organizirana u sjedištu UN u New Yorku’, objavio je portal beogradskog lista.

S druge strane hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova ističe kako se radi o nastavku zlonamjernih laži.

‘Nastavak je to zlonamjernih laži i manipulacija srbijanske strane. Pred kraj navedenog skupa hrvatska delegacija imala je dogovoren bilateralni sastanak na marginama kao što je to uobičajeno na takvim multilateralnim skupovima’, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Večernje novosti, također u ponedjeljak, ističu i poruku ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića na konferenciji OESC-e u Rimu da Srbija snažno osuđuje sve oblike rasizma i ksenofobije, uključujući antisemitizam.

Dačić je, kako se navodi, istaknuo i značaj izložbe ‘Jasenovac - pravo na nezaborav’, koju je otvorio 25. siječnja u sjedištu UN u New Yorku.

U prosvjednoj noti hrvatskog MVP-a izjave srbijanskog ministra Ivice Dačića na otvorenju izložbe u Jasenovcu u UN-u, u kojima je neizravno optužio Hrvatsku za rehabilitaciju ustaštva, ocjenjene su kao neistinite i uvredljive i navedeno je kako otvaraju pitanje je li Srbija doista zainteresirana za izgradnju dobrosusjedskih odnosa.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić poručila je isto u ponedjeljak kako ne vidi povoda prosvjednoj noti Hrvatske u povodu izložbe o Jasenovcu u sjedištu UN u New Yorku i pozvala da se ‘spusti lopta’, naglasivši kako je Hrvatska trebala podržati izložbu da bi se ukazalo na strašne zločine iz 2. svjetskog rata.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić ocijenila je da Srbija nema kredibilitet govoriti o Jasenovcu dok istovremeno rehabilitira svoje zločince iz Drugog svjetskog rata.

Diplomatski rat između Beograda i Zagreba izavala je izložba o ustaškom logoru u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu koju je Srbija 25. siječnja organizirala u sjedištu UN-a u New Yorku.

30.01.2018.

Foto: Hina

'GUBITAK VEĆI NEGO BRODOGRADILIŠTA, A ISPLATILI SU SI BONUSE' Zastupnik traži opoziv guvernera Vujčića

18.10.2018.

Zatražio je i da se guvernera pozove na saslušanje u Sabor. Više>

FOTO: HINA

VJEŽBA 'VELEBIT 18 - ZDRUŽENA SNAGA' Koštala osam milijuna kuna

18.10.2018.

Zapovjednici trodnevne vojne vježbe 'Velebit 18 - združena snaga' izvijestili su u četvrtak da su troškovi vježbe bili 8,075 milijuna kuna. Više>

FOTO: Pixabay

KOD OTOKA UGLJANA PRONAĐENO Tijelo još jedne žene

18.10.2018.

U moru u blizini otočića Karantunić kod Ugljana, u četvrtak oko 13 sati pronađeno je tijelo nepoznate žene. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom