NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.04.2018
tekst
tekst

Zdravlje

IMATE LI NEKE OD OVIH PET SIMPTOMA? Možda ste pod stresom, a da to ni ne shvaćate

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Osjećate li ‘leptiriće’ u trbuhu?

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Rezultati studije Sveučilišta Nottingham pokazali su da se u organizmu osoba izloženih stresu, među ostalim, krv povlači iz lica zbog čega su lice i nos hladni, a upozorili su na još neke posljedice stresa, piše britanski Guardian.

Lice i nos su vam hladni

Rezultati nove studije upućuju na to da bi temperatura vašeg nosa mogla ovisiti o tomu koliko vam mozak naporno radi. Znanstvenici su ispitali neurološke funkcije četrnaestero dobrovoljaca i utvrdili da su ispitanici koji su bili više psihički oslabljeni imali hladniji nos, ali i lice.

Koristili su fotoaparate s toplinskim slikama uz čiju su pomoć pratili rad mozga sudionika za vrijeme obavljanja mentalnih zadataka. Zaključili su da je temperatura nosa u uzajamnoj vezi s mentalnim radnim opterećenjem, s obzirom na to da mozak pod pritiskom radi na preusmjeravanju protoka krvi od lica do njegovih neurona.

‘Očekivali smo da će mentalni zahtjevi za ispitanika rezultirati fiziološkim promjenama, no izravna korelacija između opterećenja i temperature kože bila je vrlo snažna. Nismo očekivali da će lice postati hladnije. Ovim preciznim načinom procjene opterećenja možemo razviti metode koje će pomoći ljudima u vrijeme velikog stresa’, rekao je glavni autor studije dr. Alastair Campbell Ritchie iz Bioengineering Research Group.

Smatra da bi tehnika toplinskog snimanja korištena u studiji mogla biti korisna na radnome mjestu gdje bi se pratilo hoće li se zaposlenici s visokom razinom stresa, poput primjerice pilota, preopteretiti do te mjere da bi to moglo štetiti njihovoj radnoj sposobnosti.

Campbell i kolege surađuju s Airbusom da bi ustanovili hoće li postavljanje fotoaparata s toplinskim slikama u kokpite pomoći u praćenju stresa kod pilota.

Osjećate se uzbuđeno


Stres potiče amigdalu da pošalje poruku hipotalamusu, koja zauzvrat otpušta hormone u središnji živčani sustav, a on pod kontrolom drži disanje, otkucaje srca i probavu. U slučaju neposredne opasnosti otpušta adrenalin, što rezultira bržim otkucajima srca, zatezanjem mišića i bržim disanjem.

Osjećate ‘leptiriće’ u trbuhu


Nadbubrežne žlijezde otpuštaju kortizol, hormon stresa. Ako smo neprestano napeti, razina kortizola snažno raste, a to može izazvati niz zdravstvenih problema.

Kortizol je hormon koji nadzire našu glad, probavu, krvni tlak, budnost i san, fizičku aktivnost i sposobnost nošenja sa stresom. Jedan od ključnih zadataka kortizola je povećati razinu glukoze u trenucima stresa kako bismo imali dovoljno energije za reakciju borbe ili bubrega, odnosno za suočenje s iznenadnom zahtjevnom situacijom. No, ako stanje stresa postane trajno, energija se iscrpljuje, glukoza sve teže dolazi do stanica pa može doći do naglog umora, iznenadne vrtoglavice, razdražljivosti i pada razine šećera u krvi.

Razboljeli ste se (ponovno)

Opetovano otpuštanje kortizola kada ste kronično pod stresom, negativno djeluje na imunosni sustav, ostavljajući ga podložnim prehladama i infekcijama.

Osjećate se starijim nego što jeste


Znanstvenici s američkog sveučilišta Duke testirali su DNK djece izložene kroničnom stresu, primjerice djece izložene nasilju i zlostavljanju kod kuće. Rezultati su pokazali da je stres prouzročio veliku štetu na njihovim stanicama. Mališani koji su bili izloženi zlostavljanju ili su bili očevici nasilja imali su kraće krajeve kromosoma, što je bio znak da brže stare.

29.01.2018.

Foto: LabPlus

POLIKLINIKA LABPLUS 'Želimo pacijentu pružiti najbolju vrijednost za novac kroz vrhunsku uslugu'

20.04.2018.

Suvremena tehnologija, tradicija, inovativnost i kvaliteta usluga osnovni su elementi razvoja i napretka Poliklinike. Više>

Foto: PR

U POTRAZI ZA SAVRŠENIM OSMIJEHOM Otkrivamo zašto toliko Hrvata iz iseljeništva odlazi u najpoznatiji dental centar u Dalmaciji!

18.04.2018.

Do sada su ugradili preko 15.000 implantata, a za sve pacijente nude besplatan smještaj i transfer do zračnih luka. Više>

NAFTALAN Specijalna bolnica koja u liječenju koristi vrhunske stručnjake i jedinstven prirodni lijek

11.04.2018.

Naftalan, zemno mineralno ulje, svrstavamo u prirodne ljekovite činitelje. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije