NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.02.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

SRBIJA U NEW YORKU OTVORILA IZLOŽBU O JASENOVCU Dačić na otvaranju citirao Jergovića, pokazao 'srbosjek'...

YouTube screenshot

Manipulacije i plasiranje lažnih podataka.

Br. pregleda: 2885

YouTube screenshot

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska je u četvrtak optužila Srbiju da izložbom o Jasenovcu u sjedištu UN-a u New Yorku ‘manipulira i plasira lažne podatke’, a stradanja žrtava u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata koristi u ‘propagandne svrhe’.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić otvorio je u četvrtak navečer izložbu ‘Jasenovac - pravo na nezaborav'. Ustvrdio je kako je bila riječ o jednom od najvećih logora smrti u Europi, 'dvaput većem od zloglasnih Dachaua i Buchenwalda'.

'Čak i ako ne govorimo o broju žrtava, Jasenovac je možda i prvi u Europi po bestijalnosti ubijanja. Kako je rekao hrvatski pisac Miljenko Jergović, u nacističkim logorima su ljudi ubijani birokratski i industrijski, a ustaše su ubijale svojim rukama i strasno', kazao je Dačić.

'Ovdje je izložen i 'srbosjek', specijalno oružje dizajnirano za brže ubijanje Srba. Hrvatske ustaše su ovim nožem klale ljude po logorima Nezavisne Države Hrvatske tokom Drugog svjetskog rata, a to su činili najčešće i najbrutalnije u jasenovačkom logoru. U Jasenovcu je ustašku nagradu dobio Petar Brzica zato što je u toku samo jedne noći (između 29. i 30. kolovoza 1942.) zaklao 1360 Srba. Treba znati da je među žrtvama ustaša i 91 član obitelji Nikole Tesle. Takođe, tragičan je i podatak da je samo u Jasenovcu od ustaša stradalo 19 432 djece', rekao je Dačić.

Osuda hrvatske diplomacije

‘Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) osuđuje pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srbijanske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka’, reklo je ministarstvo u odgovoru na Hinin upit o izložbi.

Prema pisanju beogradskih Večernjih novosti, Zagrebu je bila sporna fotografija tadašnjeg poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca i njegova ‘misija u pokatoličavanju Srba’ te navođenje broja stradalih u Jasenovcu.

Ne navodeći o kojim se spornim dijelovima izložbe radi, na Zrinjevcu kažu da su UN upozorili na pokušaj plasiranja lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni iz postava ukloniti ‘najgrublje falsifikate’.

Od izložbe se ogradio i UN rekavši da je sadržaj isključivo u nadležnosti organizatora i da njezino održavanje u prostorijama UN-a ne implicira da je UN prihvaća.

‘Organiziranje ovakvih izložbi na ovakav način ne doprinosi pomirbi, izgradnji povjerenja i razvijanju dobrosusjedske suradnje u jugoistočnoj Europi’, ističe se u priopćenju MVEP-a.

Iako se izložba u najvećem dijelu odnosi na događaje koji su se zbili na području današnje Hrvatske, u ministarstvu tvrde da hrvatske institucije i stručnjaci o izložbi nisu bili niti informirani, napose ne Javna ustanova Spomen područje Jasenovac koja savjesno čuva, promiče i istražuje istinu o logoru Jasenovac i njegovim žrtvama.

‘Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata te najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodjela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalim u logoru Jasenovac. Istovremeno, i upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatramo potpuno neprihvatljivim korištenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe’, navodi se u priopćenju.

Prema priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, izložba ‘Jasenovac - pravo na nezaborav’ je ‘najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu koja će prvi put biti postavljena u UN-u sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-židovski projekt u povodu obilježavanja međunarodnog dana Holokausta’.

Direktor postava je izraelski profesor dr. Gideon Greif, stručnjak za logore Auschwitz, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomand, istodobno i šef skupine GH7 povjesničara iz sedam zemalja, čiji je postav ‘Jasenovac – pravo na nezaborav’ prva izložba te skupine u UN-u 72 godine nakon 2. svjetskog rata.

Srpsko-židovski akademski projekt ‘Jasenovac’ dio je suradnje utemeljene na Memorandumu o razumijevanju koji su srbijansko Ministarstvo prosvjete i Institut za Holokaust ‘Šem Olam’ potpisali 28. ožujka 2017. s ciljem da se zajednički organiziraju izložbe, znanstvene konferencije i programi edukacije o Jasenovcu, navodi se u priopćenju.

26.01.2018.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

HRVATICA RADI U AUSTRIJI KAO NJEGOVATELJICA Ako smanje dječji doplatak više to neće raditi: 'Ne isplati se'

22.02.2018.

Annenpost navodi da bi smanjenje doplatka mogli imati nepredvidive posljedice. Više>

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

UPOZORENJE SVIMA KOJI IMAJU RODBINU U INOZEMSTVU Nemojte nasjesti na ovakvu prijevaru!

22.02.2018.

Osječko-baranjska policija traga za nepoznatom počiniteljicom. Više>

Foto: Darja Đ.

FOTOGRAFIJA KOJOJ KOMENTAR NIJE POTREBAN Snimljena je jučer u Zagrebu

22.02.2018.

Hranu i drugo traže u kantama za otpatke. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina