NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.10.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

HRVATSKA EUROPARLAMENTARKA UPOZORAVA 'Smanjenje dječjeg doplatka za djecu EU stranaca koja ne žive u Austriji i Njemačkoj je diskriminacija'

Ilustracija (foto: Pexels)

Nova austrijska vlada predložila je zakon o smanjenju dječjih doplataka za djecu 'EU stranaca'.

Br. pregleda: 3097

Ilustracija (foto: Pexels)

Autor: Hina/CroExpress

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica je zbog prijedloga da se smanji dječji doplatak za djecu stranaca u Austriji i još nekim državama članicama Unije pozvala Komisiju na očitovanje oko ove diskriminatorne mjere za građane EU-a, priopćio je ured zastupnice u utorak.

Nova austrijska vlada predložila je zakon o smanjenju dječjih doplataka za djecu 'EU stranaca' koja ne žive u Austriji a koji je trenutno u postupku u austrijskom parlamentu. Plan je smanjiti visinu dječjih doplataka koje primaju djeca gostujućih radnika čije obitelji ne žive u Austriji te ih prilagoditi standardu zemalja u kojima žive. Visina dječjih dodataka za strance prilagodila bi se životnim uvjetima i standardu zemalja iz kojih gostujući radnici dolaze.

Donošenje ovakvog zakona najviše bi štetilo građanima koji dolaze iz zemalja jugoistočne Europe koji čine najveći dio stranog stanovništva u Austriji, a pretpostavlja se da je u slučaju Hrvatske riječ od oko 3000 djece.

Slične su tendencije vlada i u Njemačkoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji.

Dubravka Šuica je istaknula je kako bi ovakav čin izvršio podjelu unutar Europske unije, a djecu stranaca čije obitelji ne žive u istoj državi svrstao u kategoriju građana drugog reda.

‘Različito tretiranje dječjeg doplatka za djecu domaćeg i stranog stanovništva nije u skladu s načelima temeljnih vrijednosti na kojima je Unija izgrađena i koje dijele države članice a koje prvenstveno uključuju načelo mobilnosti, stoga apeliram na Komisiju da djeluje po pitanju ovakvih diskriminatornih mjera kako bi djeca svih građana unutar EU uživala ista prava. Ovo je krajnje populistički čin koji može imati ozbiljne posljedice za EU. Stvaranje građana prvog i drugog reda je u suprotnosti s vrijednostima na kojima smo Uniju izgradili i na kojima Unija počiva. Godinama, kroz rad na području razlika u kvaliteti proizvoda, ističem kako su razlike između istoka i zapada Unije nedopustive te da svi građani u EU moraju uživati ista prava’, upozorila je Šuica.

Šuica je također navela kako ovakav način tretiranja dječjeg doplatka nije u skladu s osnivačkim ugovorima Europske unije te da svi građani unutar EU plaćaju poreze i pridonose nacionalnim sustavima socijalne skrbi na isti način. U većini država članica, iznos uplata u europski proračun veći je od iznosa koje se plaćaju državljanima EU.

24.01.2018.

Foto: Damir Lenart

(VIDEO) STRAH MNOGIH RODITELJA Hrvat iz Njemačke opisao kako se njegovo dijete snašlo u novoj zemlji

19.10.2018.

Vloger Damir Lenart iz Baden-Badena opisao je kako je to teklo u njegovom domu. Više>

Prošlogodišnji mimohod (foto: Andrej H.)

TISUĆE HRVATA U MÜNCHENU I OVE GODINE U MIMOHODU ZA VUKOVAR Evo plana i programa

19.10.2018.

Mimohod se održava za sve žrtve koje su za vrijeme Domovinskog rata stradale na području grada Vukovara. Više>

München (foto: Pixabay)

KOLIKO HRVATA ŽIVI U MÜNCHENU? U cijeloj Bavarskoj ih je oko 100 tisuća, a evo koliko u glavnom gradu

18.10.2018.

Najveći broj hrvatskih državljana živi u gradskom naselju Ramersdorf – Perlach. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom