NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.08.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

NOVI PODACI Evo u kojim pokrajinama i gradovima se u Njemačkoj najbolje zarađuje

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Najbolje plaćena profesija u Njemačkoj je liječnik.

Br. pregleda: 5699

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Autor: CroExpress

U pokrajini Hessen plaće su u prosjeku najviše u Njemačkoj, a slijede je Baden-Wurttemberg i Bavarska. Najniže plaće su u Meckelenburg-Vorpommern i Saska-Anhalt.

Rezultat je to analize više od 750 tisuća podataka o zaposlenicima objavljene u Gehaltsatlas 2018. Navodi se kako su plaće nejednake iz raznih razloga – drugačiji troškovi života, cijena stanovanja, broj tvrtki u pokrajini... Primjerice, u 'starim' saveznim pokrajinama je mnogo više velikih tvrtki koje isplaćuju i veće plaće nego u istočnim. Tako je npr. u Hessenu plaća 12,7% iznad njemačkog prosjeka, dok je u državama na dnu ljestvice razina plaće ispod 80 posto državnog prosjeka.
1

Što se glavnih gradova saveznih pokrajina tiče, najviše plaće su u Stuttgartu i Münchenu, a najniže u Schwerinu i Erfurtu. 

2

Hessen je i najatraktivnija država za započinjanje karijere. Akademski obrazovani Nijemci u prosjeku na početku karijere zarađuju 51.500 eura bruto godišnje, dok stručni radnici u prosjeku na početku radnog vijeka zarađuju 33.500 eura bruto godišnje.

Veličina tvrtke ima velik utjecaj na plaće radnika. Tvrtke s više od 1000 zaposlenih u prosjeku imaju gotovo dvostruko veće plaće od tvrtki s manje od 20 zaposlenih.

Najbolje plaćena profesija u Njemačkoj je liječnik – oni sa više iskustva godišnje mogu zaraditi u prosjeku 121.200 eura bruto. Najlošije su plaćeni zaposlenici u hotelima i restoranima Schleswig-Holsteina – prosječno 24.200 eura bruto godišnje.

23.01.2018.

Foto: Pixabay.com

POZIV HRVATIMA BERLINA Kod Brandenburških vrata zaorit će se Oliverova 'Vjeruj u ljubav'

01.08.2018.

Okupljeni će u spomen na Olivera zapjevati kultnu pjesmu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje