NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.02.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

NOVI PODACI Evo u kojim pokrajinama i gradovima se u Njemačkoj najbolje zarađuje

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Najbolje plaćena profesija u Njemačkoj je liječnik.

Br. pregleda: 5017

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Autor: CroExpress

U pokrajini Hessen plaće su u prosjeku najviše u Njemačkoj, a slijede je Baden-Wurttemberg i Bavarska. Najniže plaće su u Meckelenburg-Vorpommern i Saska-Anhalt.

Rezultat je to analize više od 750 tisuća podataka o zaposlenicima objavljene u Gehaltsatlas 2018. Navodi se kako su plaće nejednake iz raznih razloga – drugačiji troškovi života, cijena stanovanja, broj tvrtki u pokrajini... Primjerice, u 'starim' saveznim pokrajinama je mnogo više velikih tvrtki koje isplaćuju i veće plaće nego u istočnim. Tako je npr. u Hessenu plaća 12,7% iznad njemačkog prosjeka, dok je u državama na dnu ljestvice razina plaće ispod 80 posto državnog prosjeka.
1

Što se glavnih gradova saveznih pokrajina tiče, najviše plaće su u Stuttgartu i Münchenu, a najniže u Schwerinu i Erfurtu. 

2

Hessen je i najatraktivnija država za započinjanje karijere. Akademski obrazovani Nijemci u prosjeku na početku karijere zarađuju 51.500 eura bruto godišnje, dok stručni radnici u prosjeku na početku radnog vijeka zarađuju 33.500 eura bruto godišnje.

Veličina tvrtke ima velik utjecaj na plaće radnika. Tvrtke s više od 1000 zaposlenih u prosjeku imaju gotovo dvostruko veće plaće od tvrtki s manje od 20 zaposlenih.

Najbolje plaćena profesija u Njemačkoj je liječnik – oni sa više iskustva godišnje mogu zaraditi u prosjeku 121.200 eura bruto. Najlošije su plaćeni zaposlenici u hotelima i restoranima Schleswig-Holsteina – prosječno 24.200 eura bruto godišnje.

23.01.2018.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

PRESUDA NJEMAČKOG SUDA Hrvatica ima pravo na Hartz IV i nakon godinu dana unatoč tome što je radila 'samo' Au-pair posao

22.02.2018.

Riječ je o poslovima gdje osoba živi s obitelji i pomaže im s djecom ili kućanskim poslovima u zamjenu za stan, hranu, džeparac... Više>

Foto: Hrvatiizvanrh.hr

HRVATI U SLOVENIJI Žive tamo stoljećima, ali ne priznaje im se nikakav status

21.02.2018.

U ponedjeljak održana 1. sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina