NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.05.2018
tekst
tekst

Hrvatska

SUDAC KOLAKUŠIĆ '330.000 blokiranih postoji samo u Hrvatskoj! Kad se radi zakon za jednu osobu napiše se u nekoliko sati, a kad treba spasiti milijun građana...'

YouTube screenshot

Vjeruje da će ga razriješiti.

Br. pregleda: 1458

YouTube screenshot

Autor: HRT.hr

U emisiji Nedjeljom u dva gostovao je sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić, koji je u javnosti postao poznat žestoko kritizirajući predstečajne nagodbe, lex Agrokor te Ovršni zakon zbog kojeg je postao jedan od simbola borbe ovršenih i blokiranih. Rekao je da od kritika društvenih anomalija nikada neće odustati dok svi u zemlji pred zakonom ne budu jednaki te da će se politički angažirati tek onda kada shvati da u pravosuđu ne može postići cilj. Usto, potvrdio je da je sudačko vijeće odlučilo da je povrijedio Kodeks sudačke etike, zbog čega će snositi posljedice.

'Hrvatskom se narodu konstantno prezentira da su propisi rađeni u njihovu interesu, ali to, nažalost, nije točno. Najbolji primjer su Ovršni zakon, lex Agrokor, Zakon o predstečajnim nagodbama, Zakon o pretvorbi i privatizaciji. To su sve zakoni rađeni u interesu uskog kruga ljudi', kaže Kolakušić.

Rekao je i kako ne očekuje da će postupak koji protiv njega provodi Državno sudbeno vijeće (DSV) zbog povrede sudačke etike biti novčana kazna. 'Novčana me kazna ne može onemogućiti da govorim. Preostaje im da me razriješe, a uvjeren sam da su zbog toga i krenuli u tom smjeru. Tada više nikad neću moći biti sudac', kazao je. Postupak je pokrenuo predsjednik Trgovačkog suda Nino Radić zbog Kolakušićeva javnog istupa o njegovu izuzeću u stečajnom postupku vezanom uz Konzum i Agrokor. Kolakušić optužuje Radića da ga tereti za ono što je i sam radio kad je hvalio predstečajne nagodbe.

Sudac Kolakušić žestoki je kritičar Ovršnog zakona. 'Očigledno je koliko je utjecaj ovršnog lobija na naše zakonodavstvo. Treba donijeti novi zakon jer ovo što smo mi napravili ne postoji nigdje, ističe. Ovršni zakon postoji u svakoj državi, ali 330.000 blokiranih postoji samo u Hrvatskoj. Samo u Hrvatskoj postoji da građani propadaju zbog troškova postupka. Zalažem se za austrijski ili još bolje slovenski sustav u kojem trošak ovrhe može biti 0. A za taj je zakon potrebno manje od 24 sata. Kažu da se radi o golemom poslu, a koliko je trebalo da se napiše lex Agrokor? Znači, kad se zakon radi za jednu osobu, može se napisati u nekoliko sati, a kad treba spasiti milijun građana, treba godinu dana. Zato što će u tih godinu dana nekoliko pojedinaca zaraditi nekoliko stotina milijuna kuna', kaže Kolakušić.

Ističe i da bi porez na nekretnine doveo do katastrofe u Hrvatskoj. Imamo siromašnije građane koji jedva plaćaju i režije. Bilo kakav dodatni namet za njih bi bio velik pristisak, kaže Kolakušić, koji bi podržao porez na nekretnine da je društvo bogatije. Ističe i da je bilo bitno pokrenuti građansku inicijativu kako bi građani shvatili da se njih sluša. 

22.01.2018.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

STRAŠNA TRAGEDIJA U DARUVARU Devetogodišnjak poginuo vozeći bicikl

23.05.2018.

Nakon udarca je odbačen na rubnik i smrtno je stradao na mjestu događaja. Više>

Facebook snimka zaslona

(VIDEO) POŠTO VOZAČKA? Evo kako se splitski vozači snalaze na raskrižju kad semafori ne rade

23.05.2018.

Video je objavila Facebook stranica Prometne zgode i nezgode. Više>

Foto: Hina

'ISTINA O ISTANBULSKOJ' U prvom tjednu prikupljeno 215.000 potpisa

23.05.2018.

Nedostaje još 160.000 potpisa za raspisivanje referenduma. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart