NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.02.2018
tekst
tekst

Poslovne vijesti

INTERVJU Mr. sc. Marko Krmpotić, dr. med. dent.: Postajemo li kiborzi s titanskim zubima?

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

'U poliklinici Imed radimo samo sa najboljim materijalima pa su tako i implantati najbolji.'

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Autor: CroExpress

Suvremena medicina i stomatologija u mnogim segmentima uspijevaju nadomjestiti pojedine organe i sustave u našem organizmu s velikim stupnjem uspješnosti i dobrom dugoročnom prognozom. Nabrojimo samo one najpoznatije i koji se već rutinski primjenjuju: umjetno srce, umjetni srčani zalisci, umjetni kuk, umjetna pužnica, umjetna leća oka, umjetno koljeno, bionička ruka...

I naravno - zubni implantati!

O tome smo porazgovarali s mr. sc. Markom Krmpotićem, dr. med. dent.

^7CAA689F18E9B7A510E3D2EFE0679E522BEF0B6571A59CFC89^pimgpsh_fullsize_distr

- Ovdje ne govorimo o presađenim organima sa drugih ljudi, donora, niti o umjetno, u laboratoriju uzgojenim tkivima. Ovdje se radi o tehničkim napravama i tehnologijama koje uspješno zamjenjuju ono što je priroda stvorila. 

Bez obzira što smo tek na samom početku ere zamjene dotrajalih dijelova organizma umjetnima, već sada je jasno da će se medicina budućnosti razvijati u tome smjeru. Sljedeća faza je primjena nanotehnologije i umjetne inteligencije s jedne strane te bioinženjering sa druge strane.

Ali vratimo se zubnim implantatima. Već 20 godina ih ugrađujem! Prvi su ugrađeni ljudima prije više od 50 godina, 1965. Ugradio ih je švedski liječnik P.I. Branemark. Prvi pacijent sa šest Branemark implantata umro je nedavno u dubokoj starosti sa svih šest implantata u funkciji!

Ne mogu zamisliti dentalnu medicinu bez implantata. Oni su sveprisutni i nezamjenjivi dio stomatoloških tretmana. Ugrađuju se kada vam nedostaje jedan zub ili nekoliko zuba, a vrhunac je kada se na 4-6 implantata nadomjeste svi zubi u čeljusti. Princip je vrlo jednostavan i već svima dobro poznat - implantat se poput vijka ugradi u kost, koja zatim sraste uz njegovu površinu. Nakon toga se na taj umjetni korijen postavlja suprastruktura - nadomjestak zuba.

Ono što fascinira je postotak uspješnosti! U mojim rukama implantati funkcioniraju skoro savršeno. Uspješnost je 99.2 % sraslih implantata. U 20 godina implantološke karijere ugradio sam ih više od 14.000! Na uspješnost utječe stručnost i iskustvo kirurga, ali i kvaliteta materijala. Moja sreća je da mi u Poliklinici Imed radimo samo sa najboljim materijalima pa su tako i implantati najbolji - Nobel Biocare, direktni nasljednik originalnih Branemark implantata sa početka priče.

A što je sa trajnosti?


- Implantati su trajni, doživotni nadomjestak zuba. Kad jednom srastu, tu trebaju i ostati. Nažalost na njihovu trajnost ne utječe samo kirurg koji ih je ugradio i kvaliteta materijala od kojih su napravljeni. Tu se uključuje i pacijent kojem su ugrađeni i koji nakon završene terapije preuzima brigu o implantatima. Nezgodno je što naši pacijenti nisu ni o svojim zubima baš vodili dovoljno brigu; da jesu ne bi ih izgubili i ne bi im trebali implantati.
Ljudi obično manje cijene ono što je besplatno. To je u ljudskoj prirodi. A prirodni zubi su besplatni. I dolaze u dvije garniture - mliječni i trajni. Tek kada izgube svoj zub pacijenti shvaćaju što su izgubili. Tada na red dolazi treća garnitura zuba - implantati. A oni nisu badava, dapače, dosta su skupi i potreban je određeni napor i trud da se odrade. Rezultat toga je da pacijenti obično bolje brinu o mojim implantatima nego što su brinuli o svojim zubima, a ako se dobro brinemo o implantatima oni traju doživotno. Usput, i sam imam dva komada i super me služe već 10 godina.

Jedini razlog da se dobro ugrađen i kvalitetan integrirani implantat izgubi je upala oko njega koja je uvijek rezultat loše higijene i neredovitih kontrola.
Znači, možemo reći da su implantati skoro pa savršeni nadomjestak prirodnih zuba. Izrađeni su od titana, a za suprastrukturu se koriste titan, cirkon i keramika. Izrađuju se najsuvremenijim tehnologijama, CAD-CAM sustavima, ugrađuju kompjuterski navođeno, milimetarskom preciznošću i uz 3D navigaciju.

Iza toga stoji cijeli tim stručnjaka od inženjera, IT-jevaca, preko dentalnih tehničara do liječnika, kirurga i protetičara. Tehnologija je 21. stoljeća - CT 3D dijagnostika, CAD-CAM i 3D printeri za proizvodnju suprastrukture, kompjuterski potpomognuta ugradnja u čeljust.

Postajemo li svojevrsni kiborzi s titanskim zubima?

- Ma ne! Samo koristimo blagodati vremena u kojem živimo i tehnologija koje su nam na raspolaganju i pokvareni zub zamijenimo novim umjesto da hodamo svijetom bez zuba. To nas ne čini manje ljudima. Dapače! Više smo ljudi, ako imamo sve zube na broju!

A duša?

- E o tome nekom drugom prilikom i s nekim stručnjakom za dušu. Ja ipak samo radim zube. ;)Za sve dodatne informacije slobodno kontaktirajte:

Poliklinika IMED
Selska cesta 90A
Zagreb 10000, Hrvatska
Tel. +385 (0)1 366 8936
Fax. +385 (0)1 366 8934
info@imed.hr

Radno vrijeme:
ponedjeljak - petak: 8:00 - 21:00 sati
subotom: po dogovoru

16.01.2018.

Dubai (foto: Pixabay.com)

KAKO POSLOVATI S ARAPSKIM ZEMLJAMA? Doznajte na ovom seminaru

22.02.2018.

Seminar organizira HGK u okviru projekta Europske poduzetničke mreže. Više>

Foto: HTZ

HTZ ODABRAO MARKETINŠKE I PR AGENCIJE ZA 2018. GODINU 'Njihova reputacija, međunarodni doseg i iskustvo pomoći će u postizanju naših strateških ciljeva'

21.02.2018.

Direktor Staničić dodatno je naglasio kako od međunarodnih partnera očekuje snažan doprinos u zadržavanju pozitivnih trendova. Više>

Staničić s bob reprezentacijom (foto: HTZ)

HRVATSKA TURISTIČKA PONUDA Predstavljena u južnokorejskom PyeongChangu

14.02.2018.

Iz Koreje u 2017. godini ostvareno je 444.000 dolazaka i 534.000 noćenja. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina