NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.02.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

AUSTRIJA USKORO MORA DONIJETI ODLUKU Hoće li dopustiti Hrvatima da se bez ograničenja zapošljavaju?

Foto: Pixabay.com

Hrvatski državljani sada trebaju dozvolu još jedino za rad u Velikoj Britaniji, Austriji, Nizozemskoj, Sloveniji i na Malti.

Br. pregleda: 8595

Foto: Pixabay.com

Autor: Z.S.

Slobodno kretanje radnika jedna je od sloboda koju uživaju građani EU-a. Ono obuhvaća pravo radnika na kretanje i boravište, pravo članova obitelji na ulazak u zemlju i boravište, pravo na rad u drugoj državi članici i pravo na to da se prema njima odnosi jednako kao i prema državljanima te države.

Kada je Hrvatska ušla u EU, 13 zemalja članica zadržalo je ograničenja za zapošljavanje hrvatskih državljana. U međuvremenu je taj popis spao na pet država. Hrvatski državljani sada trebaju dozvolu još jedino za rad u Velikoj Britaniji, Austriji, Nizozemskoj, Sloveniji i na Malti.

Do sredine ove godine tih pet zemalja mora odlučiti hoće li ukinuti ili ostaviti ograničenja za hrvatske radnike. Naime, Hrvatska je u EU ušla 1. srpnja 2013. i otad se primjenjuje sustav 2+3+2. Odnosno, ostale članice EU su mogle odlučiti odmah dopustiti hrvatskim državljanima rad bez ograničenja, kao i svim drugim državljanima zemalja EU, ili ga ograničiti do 1. srpnja 2015. One države koje su ograničenja zadržale moraju do 1. srpnja 2018. odlučiti hoće li ograničenja zadržati i iduće dvije godine ili ih ukinuti.

Sva ograničenja za rad hrvatskih državljana u svim zemljama EU moraju se ukinuti najkasnije do srpnja 2020. godine.

Inače, što se tiče upućenih radnika, tu nema ograničenja, no postoji iznimka: Austrija primjenjuje privremena ograničenja na hrvatske radnike koje su na rad uputila poduzeća u određenim sektorima (ali ne i na samozaposlene osobe).

Što se tiče Austrije, koja je hrvatskim državljanima u ovoj priči najzanimljivija, ondje je odnedavno na vlasti konzervativna koalicija 'narodnjaka' (ÖVP) i 'slobodnjaka' (FPÖ) koja je 'sumnjičava' prema imigraciji i imigrantima koji posljednjih godina stižu u Europu iz Afrike i Azije. Također, vladajući u Austriji izrazili su želju da smanje dječje doplatke za djecu radnika koji rade u Austriji, ali im djeca žive u matičnoj državi. 

Hoće li se konzervativni politički stavovi što se migracije tiče ticati i odluke o ukidanju radnih dozvola za hrvatske državljane, ostaje vidjeti.

16.01.2018.

Foto: Hina/Tanjug

DODIK PLATIO KAZNU ZA PREBRZU VOŽNJU U HRVATSKOJ Tvrdi da nije želio zaštitu hrvatske policije: 'Ne osjećam se sigurno da me oni štite'

18.02.2018.

Prestretač hrvatske prometne policije zaustavio je Dodika i njegovu pratnju na autocesti pri povratku iz Beograda u Banju Luku. Više>

Google Maps slika zaslona

'EU NE MOŽE SAMA ZAŠTITITI EUROPU Pyongyang je bliži Münchenu nego Washingtonu'

17.02.2018.

Stoltenberg je rekao da je Sjeverna Koreja prijetnja svim članicama NATO-a. Više>

Dolazak Hrvata

NOVA TEORIJA O DOLASKU HRVATA 'Došli smo u novu domovinu krajem 8. stoljeća iz Češke na poziv Karla Velikog'

16.02.2018.

Pod vodstvom kneza Vojnomira, Hrvati su 795. osvojili avarski politički centar Hring. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu