NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.09.2018
tekst
tekst

Hrvatska

PORAZNI PODACI ILI RAZLOG ZA OPTIMIZAM? Evo koliko mladih ljudi želi ostati u Hrvatskoj

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Rezultati ankete.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Gotovo polovica mladih, njih 44 posto, obuhvaćenih projektom ‘U čem' je problem?’ izrazilo je želju da nakon školovanja ostanu u Hrvatskoj, a upravo problem iseljavanja, nezaposlenosti i nedovoljne brige društva i države za mlade većina je navela kao najveće probleme koji utječu na njihove odluke.

Anketu, odnosno online konzultacije u sklopu projekta Erazmus +, proveo je i organizirao Područni ured Zavoda za zapošljavanje u Sisku s više partnera, kako bi ispitao mišljenja mladih o problemima i izazovima s kojima se susreću u svakodnevnom životu i na tržištu rada.

Projektom su obuhvaćeni mladi iz tri manje razvijene županije, a anketirano je 415 mladih osoba. Gotovo dvije trećine ispitanika je bilo iz Sisačko–moslavačke županije (62,2 posto), a ostali su iz Vukovarsko-srijemske (17,8 posto) i Osječko-baranjske županije (20 posto).

Kako je u petak priopćila voditeljica projekta Štefica Tominović, zanimljivo je da je, unatoč nepovoljnom položaju mladih u navedenim županijama, njih 44 posto izjavilo kako žele živjeti u naselju u kojem trenutačno žive. To, navodi, govori kako vjeruju da mogu u većoj mjeri utjecati na promjene u društvu.

Prema mišljenju mladih, hitno se mora učiniti nešto na većim mogućnostima zapošljavanja mladih, kvalitetnijem formalnom obrazovanju i sigurnosti, jer su upravo te tri stavke istaknuli kao prioritete za povećanje njihove kvalitete života. Rješenje aktualnih problema mladi vide u jačanju poticaja za zapošljavanje nakon školovanja, kvalitetnom obrazovanju koje će biti usklađeno s potrebama na tržištu rada, te pružanju dodatne pomoći pri traženju posla.

Za sve zainteresirane, detaljniji rezultati projekta ‘U čem' je problem?’ obrađeni su u dokumentu ‘Analiza prioriteta za razvoj politika za mlade u Sisačko–moslavačkoj, Vukovarsko–srijemskoj i Osječko–baranjskoj županiji’, a analizu je moguće dobiti u uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) i Info centrima za mlade u Sisku, Vukovaru i Osijeku. Područnom uredu HZZ-a u Sisku, partneri u akciji su bili PRONI centar za socijalno podučavanje (uredi Sisak, Vukovar i Osijek), Regionalni uredi HZZ-a u Osijeku i Vukovaru te Agencija lokalne demokracije u Sisku, a kao suradnik Osječko–baranjska županija.

Projekt, koji završava 31. siječnja ove godine, financiran je kroz program ‘Erazmus+, Ključna aktivnost 3: Podrška reformi politike’, a ciljevi su mu povećati znanja i vještine mladih relevantnih za procese razvoja politika za mlad, kao i poticati dijalog između mladih i donositelja odluka.

12.01.2018.

Foto: Hina

'69 KUNA NIJE MALO' Ministar Pavić nahvalio 'rekordan rast mirovina' u dvije godine Plenkovićeve vlade

25.09.2018.

Na tvrdnju urednice da je riječ o malom iznosu u kunama, ministar je rekao da 69 kuna i nije malo. Više>

Foto: Grad Vukovar

27. OBLJETNICA OSNUTKA legendarne 204. vukovarske brigade

25.09.2018.

U obrani Vukovara sudjelovalo je oko 1.800 hrvatskih branitelja. Više>

Pomorska večer, kalafatanje (foto: Sandro Tariba)

FOTOGALERIJA Lošinj se vratio u vrijeme zlatnog doba pomorstva

25.09.2018.

Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice