NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.01.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Australije

ANTE JURIĆ IZ MELBOURNEA Štovatelj Pavelića i NDH više neće biti član Vladina Savjeta za Hrvate izvan RH

Foto: AHD Melbourne

Iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH javljaju kako je pokrenut postupak Jurićevog razrješenja.

Br. pregleda: 1241

Foto: AHD Melbourne

Autor: CroExpress

Ante Jurić iz Melbournea više neće biti članom Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH. Nakon što je u medijima objavljeno da Jurić javno veliča Nezavisnu Državu Hrvatsku i Ante Pavelića, iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH javljaju kako je pokrenut postupak Jurićevog razrješenja na njegov vlastiti zahtjev.

'Gospodin Ante Jurić nije nazočio konstituirajućoj sjednici Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske te je Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske uputio zahtjev za razrješenjem dužnosti članstva u Savjetu Vlade', pojašnjeno nam je u priopćenju ureda kojeg potpisuje Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika.

'Savjet Vlade jest savjetodavno tijelo Vlade Republike Hrvatske koje, poštujući pozitivne pravne propise Republike Hrvatske, djeluje sukladno Zakonu o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatim izvan Republike Hrvatske (NN 124/2011) kao i postojećim Poslovnikom o radu Savjeta, stoga će ovaj Ured postupiti u skladu s istima te će Zahtjev za razrješenjem Ante Jurića biti upućen Vladi Republike Hrvatske. Slijedom navedenog, vodeći računa o značaju i brojnosti hrvatske zajednice u Australiji, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske započet će proceduru razrješenja Ante Jurića te imenovanja novog člana Savjeta Vlade za Australiju', navodi se u priopćenju.

U priopćenju se ističe 'kako rad drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske teče nesmetano te isti nastavlja s aktivnostima unaprjeđivanja odnosa Republike Hrvatske i Hrvata koji žive izvan njenih granica'.

Australski radio SBS na hrvatskom jeziku krajem prošle godine objavio je intervju s Jurićem u kojem on odbacuje kritike zbog veličanja NDH i Pavelića. Jurić je više od 20 godina predsjednik Australsko-hrvatskog društva Melbourne. Dom u kojem se društvo okuplja nosilo je ime Ante Pavelića, a danas se u njemu nalaze Pavelićeve fotografije i bista, javio je SBS. Društvo također redovito slavi 10. travnja, dan kad je proglašena NDH.11.01.2018.

Foto: HKC Sydney

(VIDEO) NAJLJEPŠE JASLICE NA SVIJETU I ove godine krase Hrvatski katolički centar u Sydneyu

26.12.2017.

Količina detalja u jaslicama doista je nevjerojatna. Više>

Foto: Glas hrvatske dijaspore

FOTO Charles Billich dobio Nagradu 'Glasa hrvatske dijaspore' za životno djelo za pomoć Hrvatskoj

11.12.2017.

U subotu, 9. prosinca 2017., u društvu brojnih uglednih gostiju iz australske zajednice. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich