NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.02.2018
tekst
tekst

Hrvatska

OSTACI SVEMIRSKE POSTAJE VELIČINE HLADNJAKA MOGLI BI PASTI NA JUG HRVATSKE I BIH No, nema mjesta panici

Između dvaju 43. paralela.

Autor: CroExpress

Jug Hrvatske i BiH u relativno su maloj opasnosti da budu pogođeni ostacima kineske svemirske postaje Tiangong-1, tvrde stručnjaci Europske svemirske agencije (ESA) i Kalifornijske svemirske korporacije.

Kako piše njemački
Die Welt, fragmenti veličine hladnjaka mogli bi udariti u Zemlju brzinom od 400 kilometara na sat. Stručnjaci vjeruju da će udariti negdje između 43. stupnja sjeverne i 43. stupnja južne geografske širine. U najgorem slučaju, ako devettonska svemirska postaja ne izgori u potpunosti tijekom ulaska u atmosferu, do površine bi moglo doći dvije tone materijala.

Sjeverna 43. paralela prolazi jugom Hrvatske i BiH. U Hrvatskoj prolazi negdje oko Opuzena, Ploča, iznad Korčule. U BiH je riječ o krajevima južno od Stolca.

Die Welt navodi kako se točno vrijeme ulaska stanice u Zemljinu atmosferu ne može točno predvidjeti niti se može točnije specificirati gdje će točno pasti. Tako da je, realno, šansa da neki ostatak pogodi Hrvatsku ili BiH, vrlo malena. Doduše, ostaci bi mogli pasti na području širokom 50 kilometara, a dugom do 500 kilometara. Šansa da ljudi budu ozlijeđeni, prema procjeni stručnjaka, je jedan prema milijun.

Svemirska postaja trenutno se nalazi u orbiti na visini manjoj od 300 kilometara od Zemlje i kruži brzinom 25.000 km/h. Ondje je od 2011. Kontakt s postajom izgubljen je u ožujku 2016. Jednom kad se spusti ispod 200 km visine, past će kroz nekoliko dana.


10.01.2018.

Foto: Hina

'HRVATI, ŽELIM VAS UPOZNATI S JAPANOM 25 godina nakon uspostave diplomatskih odnosa moramo popraviti sliku'

22.02.2018.

Japan je treća zemlja po BDP-u u svijetu i tek 42. trgovinski partner Hrvatske. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina