NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.02.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Australije

PAKLENE VRUĆINE Hrvat iz Sydneya otkriva nam kako se preživljavao dan kad je Sydney bio najtoplije mjesto na Zemlji

Foto: CroExpress

Bilo je toliko vruće da su se topile ceste.

Br. pregleda: 1895

Foto: CroExpress

Autor: Z.S.

Dok svjedočimo polarnim temperaturama u Sjevernoj Americi, na južnoj polutci vlada potpuna suprotnost - Sydney je u nedjelju bio najtoplije mjesto na cijeloj planeti. Živa se u zapadnoj četvrti Penrith popela na 47.3°C, temperature koja u gradu nije zabilježena od 1939.. Mapa koju je objavio Institut za promjenu klime Sveučilišta u Maineu pokazala je da je Australija u tom trenutku bila najtoplije mjesto na Zemlji.

Niti susjedni 'kvart' Blacktown nije puno zaostajao – ondje je izmjereno 45°C. U takvom okruženju, najbolje je ostati u klimatiziranom prostoru cijeli dan, ako je to moguće. Kako se stanovnici Sydneya bore s ekstremno visokim temperaturama?

'Ispričnica' samo onima koji rade na otvorenom

- Što se života i obaveza u Sydneyu ovih dana tiče, 'business per usual'. Dok su se prije ne tako davnih 20-ak godina djeca često slala doma iz škole kad je temperatura bila viša od 30 stupnjeva i klima uređaji nisu bili toliko uobičajeni, danas u ovom dijelu svijeta nije rijetkost da se živa u termometru diže iznad 40 pa skoro sva radna mjesta i dobar dio domaćinstava ima neizbježne klima uređaje. S druge strane, usput budi rečeno, što se tiče zimskih mjeseci, skoro niti jedno domaćinstvo nema centralno grijanje. Jedino još ponekad oni koji rade na otvorenom, građevina, promet i sl., dobiju 'ispričnicu' u ekstremnim situacijama kao što su bile ovih dana – priča nam Ivica Golubić, hrvatski iseljenik koji u Sydneyu živi od 2013.

Kako pojašnjava, u takvim situacijama pomaže odlazak na plažu.

- Ali i to mora biti u ranim jutarnjim satima dok su temperature još 'ugodnih' 30+ stupnjeva. Naime, vrlo često je već između 9 i 10 sunce prejako i nemilosrdno prži pa se može samo 'kvalitetno' izgorjeti, a ne pocrniti. Osobno mislim da je osjet topline u Australiji intenzivniji pa mi se čini da je ovdje više vruće na, recimo, 30 stupnjeva, nego doma, u Hrvatskoj, na 35 stupnjeva – kaže Ivica.

Osim plaže u pravo vrijeme, najbolje je ostati u klimatiziranom prostoru. I ne smijemo smetnuti s uma hladne tekućine, dodaje naš sugovornik.

Vrućina topila ceste

Koliko je 'Down Under' vruće dokazuje i snimka koju su objavili australski mediji, a koja prikazuje prometnu gužvu zbog otopljenog katrana na brzoj cesti Hume Freeway, koja povezuje Melbourne i Sydney. Problema su imale i životinje – stotine, a možda i tisuće, mladih šišmiša poumiralo je od nesnosnih vrućina. Riječ je o letećim lisicama, australskom najvećem šišmišu koji je ugrožena vrsta.

Svojevrsno olakšanje već je stiglo pa je tako Sydney nakon rekordno vrućeg vremena pogodilo olujno nevrijeme. Ako je vjerovati popularnoj stranici Accuweather, u srijedu će temperature biti i do 20 stupnjeva niže nego u nedjelju, uz mogućnost olujnog nevremena.


09.01.2018.

Charles Billich otkriva svoje remek djelo (foto: Ina Vukić)

OTKRIVENO NOVO REMEK DJELO CHARLESA BILLICHA Šahovnica hrvatske povijesti

07.02.2018.

Unutar Billicheve galerije u Sydneyu, njegov se stvaralački proces otvorio ispred naših očiju. Više>

Foto: AHD Melbourne

ANTE JURIĆ IZ MELBOURNEA Štovatelj Pavelića i NDH više neće biti član Vladina Savjeta za Hrvate izvan RH

11.01.2018.

Iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH javljaju kako je pokrenut postupak Jurićevog razrješenja. Više>

Foto: HKC Sydney

(VIDEO) NAJLJEPŠE JASLICE NA SVIJETU I ove godine krase Hrvatski katolički centar u Sydneyu

26.12.2017.

Količina detalja u jaslicama doista je nevjerojatna. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina