NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.10.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

ŽIVOT HRVATA U ČETVRTOM EKONOMSKI NAJJAČEM MJESTU NJEMAČKE 'Mogućnosti su ogromne, grad se razvija velikom brzinom'

Heilbronn (foto: p.schmelzle / Wikimedia commons)

Razgovor s 21-godišnjim Markom.

Br. pregleda: 10241

Heilbronn (foto: p.schmelzle / Wikimedia commons)

Autor: CroExpress

Njemački Focus nedavno je objavio listu ekonomski najuspješnijih mjesta Njemačke. Prvih 11 nalaze se u Bavarskoj i Baden-Württembergu, a na četvrtom mjestu te liste je Heilbronn, okrug na sjeveru Baden-Württemberga. Upravo ovdje živi 21-godišnji hrvatski iseljenik Marko, s kojim smo porazgovarali o životu u središtu okruga, gradu Heilbronnu.

Hamburg-Berlin-Heilbronn

Marko je u Njemačku došao u rujnu 2015. godine. Tri je mjeseca proveo u Hamburgu, nakon čega se preselio u Berlin. U glavnom je gradu živio i radio godinu dana. Zbog malih plaća i slabe ponude poslova odlučio je otići na bogati jug.

- Nakon Berlina otići u tako malen grad bilo je malo čudno. Ali sada sam godinu dana ovdje i oduševljen sam. Kad sam došao radio sam kao konobar, a zatim sam pronašao tvrtku koja školuje aluminijske varioce za autoindustriju. Položio sam to i dobio posao u jednom većem njemačkom koncernu. Nakon osam mjeseci dobio sam ugovor direktno od njih – pojašnjava nam Marko.

Od posla živi kilometar i pol. Do tamo uglavnom hoda. Posao mu, kaže, nije naporan.

- Imam svoje mjesto. Kada preuzmem smjenu i počnem raditi, šefa ne vidim do kraja smjene. Atmosfera na poslu je opuštena, stresa ima jako rijetko – kaže Marko.

Ne može se požaliti

U slobodno vrijeme s društvom ode na kavu ili piće, a vikendima posjećuju okolne toplice, organiziraju druženja, roštilj... Sve u svemu, kaže, ne može se požaliti. U gradu postoje i dva hrvatska kulturna kluba.

- Heilbronn je grad u kojem su mogućnosti ogromne. Tu je i Audi, tvrtke kao Kolbenschmidt, ThyssenKrupp SE, Kauflandova centrala, Mercedes i Porsche su u relativnoj blizini. tridesetak kilometara dalje. Grad se razvija velikom brzinom – zaključuje naš sugovornik.

08.01.2018.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

ON BI POSLAO TENK NA HRVATE Bubnjar Dine Merlina zgrozio komentarom pa predlagao medijima da napišu da mu je hakiran profil

14.10.2018.

U subotu je pak Češljar u dva odvojena nastojao uzmaknuti tvrdeći da je njegov stav bio odgovor nacionalistima. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom