NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.05.2018
tekst
tekst

Hrvatska

PLENKOVIĆ RASPUSTIO LIČKO-SENJSKI HDZ 'Milinovićeva reakcija je bila neprimjerena'

Foto: Hina

Izbori u HDZ-u u Ličko-senjskoj županiji održat će se u idućim mjesecima.

Foto: Hina

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković rekao je u petak da je Predsjedništvo i Nacionalno vijeće odlučilo raspustiti ličko-senjski HDZ-a, no da Darko Milinović ostaje župan Ličko-senjske županije.

‘Konsenzualna odluka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a je da smo raspustili organizaciju Ličko-senjskog HDZ-a i imenovali povjerenstvo od desetak članova kojeg će voditi državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić’, rekao je Plenković novinarima nakon višesatne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća.

Milinovićeva reakcija je neprimjerena

Direktan povod za to bila je odluka člana Predsjedništva, župana i bivšeg predsjednika Županijske organizacije HDZ-a ličko-senjske županije Darka Milinovića koji je kritizirao kadrovsku politiku ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića vezano uz izbor novog ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera, dodao je.

Plenković je poručio kako javni natječaji postoje da bi se na transparentan način i na temelju stručnih kvalifikacija birali najbolji kandidati.

‘Iza takvog načela stojimo i stoga smo danas i donijeli takvu odluku. Smatramo da je to bila neprimjerena reakcija župana za kojeg mogu razumjeti da želi da županijska organizacija HDZ-a ima određeni upliv u odluke koje se tiču Ličko-senjske županije. Međutim, ona je bila kompletno van nadležnosti i to su odluke koje donosi ministarstvo na temelju natječaja’, naglasio je Plenković.

Izbori u HDZ-u u Ličko-senjskoj županiji održat će se u idućim mjesecima.

Predsjednik HDZ-a je na pitanje kakva je politička sudbina Milinovića odgovorio da on i dalje ostaje župan i član Predsjedništva. Milinovićevu jučerašnju konferenciju za novinare ocijenio je neprimjerenom i da je to ‘događaj koji se nije trebao dogoditi’. 

Tomaševiću rok do 15. siječnja za ostavku na mjesto župana

Plenković je, na novinarski upit, potvrdio da su na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću razgovarali i o požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću, koji je optužen zbog nasilja u obitelji. Ponovio je kako, obzirom na mehanizam izbora župana, Tomašević sam treba preuzeti odgovornost i podnijeti ostavku na svoju dužnost.

Naglasio je i da su mu na današnjem sastanku dali rok do 15. siječnja, kada je iduća sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, da podnese ostavku.

‘Vjerujem da će kao bivši branitelj, general HV-a i dva puta izabrani župan razumjeti situaciju u koju smo dovedeni zbog stvari na koje nismo imali nikakav utjecaj’, istaknuo je.

Plenković ponovno pozvao Sloveniju na dijalog


Predsjednik HDZ-a je, na novinarski upit, negirao da u stranci postoje dvije frakcije. ‘Nema frakcija u HDZ-u. Postoji politika stranke i vlade’, kazao je. Istaknuo je i da dok vodi HDZ su pobijedili na parlamentarnim i lokalnim izborima te će ove godine riješiti sve financijske obaveze. Naglasio je i da je njegova vlada pokazala najveći duh partnerstva i uvažavanja sa županijama.

Plenković je, na novinarski upit vezan uz slovenske prijetnje tužbom ako Hrvatska i dalje bude odbijala implementaciju arbitražne presude, ponovno pozvao na dijalog. Dodao je kako Hrvatska ne radi nikakve jednostrane poteze i ponaša se odgovorno. Smatra i da su vrlo blizu rješavanju problema granice između dvaju zemalja, ali da to podrazumijeva određeni iskorak i sa slovenske strane.

06.01.2018.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

STRAŠNA TRAGEDIJA U DARUVARU Devetogodišnjak poginuo vozeći bicikl

23.05.2018.

Nakon udarca je odbačen na rubnik i smrtno je stradao na mjestu događaja. Više>

Facebook snimka zaslona

(VIDEO) POŠTO VOZAČKA? Evo kako se splitski vozači snalaze na raskrižju kad semafori ne rade

23.05.2018.

Video je objavila Facebook stranica Prometne zgode i nezgode. Više>

Foto: Hina

'ISTINA O ISTANBULSKOJ' U prvom tjednu prikupljeno 215.000 potpisa

23.05.2018.

Nedostaje još 160.000 potpisa za raspisivanje referenduma. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart