NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.01.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

POKOJ MU DUŠI Preminuo Ivica Šponar, dugogodišnji član hrvatske zajednice u Frankfurtu

Foto: IKA

Živio je i promicao vjeru, maksimalno se zalagao za socijalnu pravednost, za promicanje hrvatske povijesti i kulture...

Foto: IKA

Autor: IKA/CroExpress

Dugogodišnji pastoralni asistent u Hrvatskome dušobrižničkom uredu u Frankfurtu na Majni Ivica Šponar umro je u 86. godini života u utorak 2. siječnja u Ittenbachu/Königswinter. Misa zadušnica i sprovodni obredi bit će u srijedu 10. siječnja u 9 sati u crkvi ‘Zur Schmerzreichen Mutter’ u Ittenbachu/Königswinter.

Ivica Šponar je od 1965. djelovao u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Frankfurtu kao socijalni djelatnik, a potom u Hrvatskome dušobrižničkom uredu od 1971. do 1995. kao pastoralni asistent. Bio je velik borac za ljudska prava. Živio je i promicao vjeru, maksimalno se zalagao za socijalnu pravednost, za promicanje hrvatske povijesti i kulture te za slobodu i demokraciju Hrvatske. Nesebično, s puno ljubavi i osjećaja brinuo se i zalagao za potrebe hrvatskog naroda kako u iseljeništvu tako i u domovini.

Posebno se zauzimao u pripremama i provedbi svih aktivnosti koje je organizirao Hrvatski dušobrižnički ured, primjerice: Biblijske olimpijade, pastoralnih sastanaka, smotre folklora, susreta mladih, hodočašća, mirnih prosvjeda, promicanja ‘Žive zajednice’ i sl. U vrijeme Domovinskog rata neumorno se brinuo pri organiziranju i skupljanju pomoći te širenju istinitih informacija hrvatskim i njemačkim medijima i institucijama. Od njemačkog predsjednika Richarda Karla Freiherra von Weizsäckera dobio je ‘Savezni križ za zasluge - Bundesverdienstkreuz’.

05.01.2018.

Foto: Mirko Lissa Vodanović

NAJMLAĐI HRVATSKI MISIONAR Tek mu je 28, a već brine o Hrvatima i siromašnima u glavnom gradu Perua

09.01.2018.

Vlč. Marko posjetio je 8. siječnja Nacionalni misijski ured u Zagrebu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich