NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.10.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

POKOJ MU DUŠI Preminuo Ivica Šponar, dugogodišnji član hrvatske zajednice u Frankfurtu

Foto: IKA

Živio je i promicao vjeru, maksimalno se zalagao za socijalnu pravednost, za promicanje hrvatske povijesti i kulture...

Foto: IKA

Autor: IKA/CroExpress

Dugogodišnji pastoralni asistent u Hrvatskome dušobrižničkom uredu u Frankfurtu na Majni Ivica Šponar umro je u 86. godini života u utorak 2. siječnja u Ittenbachu/Königswinter. Misa zadušnica i sprovodni obredi bit će u srijedu 10. siječnja u 9 sati u crkvi ‘Zur Schmerzreichen Mutter’ u Ittenbachu/Königswinter.

Ivica Šponar je od 1965. djelovao u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Frankfurtu kao socijalni djelatnik, a potom u Hrvatskome dušobrižničkom uredu od 1971. do 1995. kao pastoralni asistent. Bio je velik borac za ljudska prava. Živio je i promicao vjeru, maksimalno se zalagao za socijalnu pravednost, za promicanje hrvatske povijesti i kulture te za slobodu i demokraciju Hrvatske. Nesebično, s puno ljubavi i osjećaja brinuo se i zalagao za potrebe hrvatskog naroda kako u iseljeništvu tako i u domovini.

Posebno se zauzimao u pripremama i provedbi svih aktivnosti koje je organizirao Hrvatski dušobrižnički ured, primjerice: Biblijske olimpijade, pastoralnih sastanaka, smotre folklora, susreta mladih, hodočašća, mirnih prosvjeda, promicanja ‘Žive zajednice’ i sl. U vrijeme Domovinskog rata neumorno se brinuo pri organiziranju i skupljanju pomoći te širenju istinitih informacija hrvatskim i njemačkim medijima i institucijama. Od njemačkog predsjednika Richarda Karla Freiherra von Weizsäckera dobio je ‘Savezni križ za zasluge - Bundesverdienstkreuz’.

05.01.2018.

Foto: Mile Verkic

NAKON DVIJE GODINE Podijeljen sakrament Krizme u HKM Donja Rajna Moers

10.10.2018.

U svojoj inspirativnoj propovijedi biskup dr. Tomo Vukšić je na slikovit način govorio o sedam darova Duha Svetoga. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom