NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.02.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

AUSTRIJA SPREMA ZAKON KOJI ĆE POGODITI TISUĆE HRVATA Nova vlada želi rezati doplatke djeci koja ne žive u Austriji

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Žele ga prilagoditi visini troškova života.

Br. pregleda: 7827

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Autor: CroExpress

Nova austrijska vlada, koju su sastavile stranke ÖVP (Austrijska narodna stranka) i FPÖ (Slobodarska stranka Austrije), traži načina kako smanjiti dječji doplatak za djecu 'EU stranaca' koja ne žive u Austriji. 

Za takvu djecu, kojima netko radi u Austriji, a ona žive u inozemstvu, izdvaja se 273 milijuna eura, od čega 7 milijuna za djecu iz Hrvatske.

Austrija najviše izdvaja za dječje doplatke za 39 tisuća djece u Mađarskoj (80 milijuna eura), Slovačkoj (63 mil. €), Poljskoj (38 mil. €.), Rumunjskoj (32 mil. €), Sloveniji (22 mil. €), Češkoj (18. mil. €) i Hrvatskoj (7 mil. €). Ukupno se u 2016. za dječje doplatke za 132.000 djece koja ne žive u Austriji izdvajalo 273 milijuna eura.

Iako Kurier ne navodi o koliko je ukupno djece iz Hrvatske riječ, možemo pretpostaviti da je broj negdje oko tri tisuće.

Austrijska vlada sada želi pronaći način kako, u skladu s europskim zakonima, zakonom smanjiti ovu naknadu na način da se dječji doplatak isplaćuje ovisno o visini troška života u pojedinoj zemlji. Nova ministrica obitelji Juliana Bogner-Strauss već se u javnosti upitala je li pravedno da djeca u zemljama gdje je trošak života mnogo niži nego u Austriji dobivaju (u relativnom smislu) više nego djeca u Austriji.

Podsjetimo, Europska komisija prošle je godine izrazila protivljenje sličnom planu koji je imala i Njemačka. I Austrija i Njemačka odustali su od donošenja takvog zakona. No, čini se da ne zadugo.

04.01.2018.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

PRESUDA NJEMAČKOG SUDA Hrvatica ima pravo na Hartz IV i nakon godinu dana unatoč tome što je radila 'samo' Au-pair posao

22.02.2018.

Riječ je o poslovima gdje osoba živi s obitelji i pomaže im s djecom ili kućanskim poslovima u zamjenu za stan, hranu, džeparac... Više>

Foto: Hrvatiizvanrh.hr

HRVATI U SLOVENIJI Žive tamo stoljećima, ali ne priznaje im se nikakav status

21.02.2018.

U ponedjeljak održana 1. sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina