NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.07.2018
tekst
tekst

Aktualno

TV PREPORUKA Na HRT 5 pogledajte film o pateru Antunu Cveku, dobrom duhu Zagreba

Snimka zaslona

Čovjeku je najpotrebniji čovjek!

Snimka zaslona

Autor: CroExpress

U ponedjeljak na HRT 5 Hrvati izvan Hrvatske te međunarodna javnost mogu pogledati dokumentarni film o pateru Antunu Cveku, jednom od najvećih hrvatskih dobrotvora. 

Film je snimljen 2001. godine. Raspored HRT 5 možete pogledati OVDJE

O pateru Cveku


Svaki dan, već niz godina, korak po korak, noge patera Cveka vode ga u posjetu onima koji su ostali sami, zaboravljeni i ostavljeni od svih… Nekada je to činio na svom biciklu, po kojemu je godinama bio prepoznatljiv, ali vrijeme čini svoje. Bez obzira na vremenske uvjete, neovisno da li je ponedjeljak, srijeda ili nedjelja, p. Cvek odlazi najpotrebnijima koji ga željno iščekuju. Razgovor, lijepa riječ, stisak ruke, ono je što ‘te’ ljude gura naprijed, ne dajući im da posustanu na svom nimalo lakom životnom putu. 

Čovjeku možete dati bilo što materijalno, ali svi novci ovoga svijeta, lijepo uređeni stanovi, skupi auti, ne mogu nadomjestiti samoću. ‘Čovjeku je najpotrebniji čovjek! Najvažnije čovjek nosi u sebi. Ne može netko drugima dati ako ni sam nema, mora sam imati u sebi osjećaj ljubavi, dobrote prema potrebitima’, misao je koja p. Cveka vodi u njegovom radu

Antun Cvek, svećenik Družbe Isusove, veliki dobrotvor i prijatelj starih, bolesnih i nemoćnih, dobri duh Zagreba kako ga često nazivaju, rođen je u Bizeku, 10. veljače 1934. godine, gdje je završio prva četiri, dok druga četiri razreda osnovne škole završava u Vrapču. Potom upisuje Školu učenika u privredi, gdje izučava zanat za autolimara. Naknadno uz rad u ZET-u upisuje i završava i srednju ekonomsku školu.

1967. odlazi u novicijat Družbe Isusove koji traje dvije godine. 1968. s dvojicom subraće, skolastika, osniva grupu za posjete starih, bolesnih te napuštenih osoba i tim se apostolatom bavi sve do danas.

1969. u Župi presvetog Srca Isusova, pri Bazilici u Palmotićevoj ulici u Zagrebu osniva tzv. ‘Prvu karitativnu grupu’ za posjete potrebitima. U isto vrijeme osniva i ‘Zajednicu kršćanske ljubavi’ kao duhovnu i molitvenu potporu radu na terenu.

Nakon novicijata studira filozofiju i teologiju, a 1974. godine zaređuje se za svećenika.

1990. godine rađa se i Katolička udruga ‘Kap dobrote’ za pomoć najpotrebnijima, koju osniva zajedno sa svojim suradnicima.

2002. utemeljena je Zaklada ‘Biskup Josip Lang’ čiji je suosnivač i u čijem radu sudjeluje pomažući osobama na kraju svoga životnog puta u Domu-Biskup Josip Lang u Maloj Gorici blizu Petrinje.

Do sada je izdao četiri knjige.

04.01.2018.

Foto: Zoran Stupar / CroExpress

SKROMNI MATEO Kovačiću danas priređuju doček u njegovoj župi

17.07.2018.

Slika Matea s medaljom i zastavom svetišta hit je na društvenim mrežama. Više>

Foto: CroExpress

OTAC I TRI SINA Svi zajedno kod frizera 'naručili' genijalne navijačke frizure

16.07.2018.

Dečkima će frizure ostati kao uspomena na sjajnih mjesec dana! Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje