NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.01.2018
tekst
tekst

Aktualno

TV PREPORUKA Na HRT 5 pogledajte film o pateru Antunu Cveku, dobrom duhu Zagreba

Snimka zaslona

Čovjeku je najpotrebniji čovjek!

Snimka zaslona

Autor: CroExpress

U ponedjeljak na HRT 5 Hrvati izvan Hrvatske te međunarodna javnost mogu pogledati dokumentarni film o pateru Antunu Cveku, jednom od najvećih hrvatskih dobrotvora. 

Film je snimljen 2001. godine. Raspored HRT 5 možete pogledati OVDJE

O pateru Cveku


Svaki dan, već niz godina, korak po korak, noge patera Cveka vode ga u posjetu onima koji su ostali sami, zaboravljeni i ostavljeni od svih… Nekada je to činio na svom biciklu, po kojemu je godinama bio prepoznatljiv, ali vrijeme čini svoje. Bez obzira na vremenske uvjete, neovisno da li je ponedjeljak, srijeda ili nedjelja, p. Cvek odlazi najpotrebnijima koji ga željno iščekuju. Razgovor, lijepa riječ, stisak ruke, ono je što ‘te’ ljude gura naprijed, ne dajući im da posustanu na svom nimalo lakom životnom putu. 

Čovjeku možete dati bilo što materijalno, ali svi novci ovoga svijeta, lijepo uređeni stanovi, skupi auti, ne mogu nadomjestiti samoću. ‘Čovjeku je najpotrebniji čovjek! Najvažnije čovjek nosi u sebi. Ne može netko drugima dati ako ni sam nema, mora sam imati u sebi osjećaj ljubavi, dobrote prema potrebitima’, misao je koja p. Cveka vodi u njegovom radu

Antun Cvek, svećenik Družbe Isusove, veliki dobrotvor i prijatelj starih, bolesnih i nemoćnih, dobri duh Zagreba kako ga često nazivaju, rođen je u Bizeku, 10. veljače 1934. godine, gdje je završio prva četiri, dok druga četiri razreda osnovne škole završava u Vrapču. Potom upisuje Školu učenika u privredi, gdje izučava zanat za autolimara. Naknadno uz rad u ZET-u upisuje i završava i srednju ekonomsku školu.

1967. odlazi u novicijat Družbe Isusove koji traje dvije godine. 1968. s dvojicom subraće, skolastika, osniva grupu za posjete starih, bolesnih te napuštenih osoba i tim se apostolatom bavi sve do danas.

1969. u Župi presvetog Srca Isusova, pri Bazilici u Palmotićevoj ulici u Zagrebu osniva tzv. ‘Prvu karitativnu grupu’ za posjete potrebitima. U isto vrijeme osniva i ‘Zajednicu kršćanske ljubavi’ kao duhovnu i molitvenu potporu radu na terenu.

Nakon novicijata studira filozofiju i teologiju, a 1974. godine zaređuje se za svećenika.

1990. godine rađa se i Katolička udruga ‘Kap dobrote’ za pomoć najpotrebnijima, koju osniva zajedno sa svojim suradnicima.

2002. utemeljena je Zaklada ‘Biskup Josip Lang’ čiji je suosnivač i u čijem radu sudjeluje pomažući osobama na kraju svoga životnog puta u Domu-Biskup Josip Lang u Maloj Gorici blizu Petrinje.

Do sada je izdao četiri knjige.

04.01.2018.

HITNO! Tina ostaje bez smještaja, sve što treba je topli dom

20.01.2018.

Sve informacije možete dobiti na Facebooku od Udruge Sehailah. Više>

SPAŠENA S PROMETNE ULICE Umiljata Besi čeka vaš poziv

16.01.2018.

Za Besi možete zvati na +385 91 7365698. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich