NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.01.2018
tekst
tekst

Vjera

(FOTO, VIDEO) JE LI I VAŠE IME TU? Više od 70 tisuća imena vjernika položeno u Betlehemu

Foto: Dormition Abbey Jerusalem

Ovogodišnja lista s imenima bila je dugačka preko 50 metara i teška preko pet kilograma.

Foto: Dormition Abbey Jerusalem

Autor: Francisko Pavljuk

‘Nosim tvoje ime u svetoj noći u Betlehem’ bilo je tradicionalno geslo i ovogodišnje Božićne akcije koju su, već devetu godinu za redom, provodili njemački benediktinci koji žive, mole i djeluju u opatiji Dormitio na brdu Sion u Jeruzalemu.

Do utorka, 19. prosinca 2017., svatko je mogao i bio je pozvan prijaviti svoje ime i prezime koje je u Božićnoj noći bilo položeno na srebrnu zvijezdu koja se nalazi na mjestu Isusova rođenja u istoimenoj crkvi u Betlehemu. Među mnogim njemačkim imenima bilo je dosta i hrvatskih. 

Weihnachtsaktion20171
Foto: Dormition Abbey Jerusalem

Razlog tako velikog odaziva i sudjelovanja je ta što su i hrvatski katolički mediji podržali ovu Božićnu akciju tako što su o ovome objavili i obavijestili svoje čitatelje na svojim web portalima. Prema dostupnim informacijama bilo je dosta i hrvatskih imena i prezimena kako iz Hrvatske, BiH, tako i iz inozemstva (Njemačke, Austrije, ...), što znači da su i hrvatski iseljenici sudjelovali u ovoj akciji. Prijava i sudjelovanje je bilo besplatno i bez ikakvih je obaveza, no tko je to želio mogao je uplatiti dobrovoljni prilog za ovu opatiju i socijalne projekte u Svetoj Zemlji. 

Weihnachtsaktion20173
Foto: Dormition Abbey Jerusalem

Ovogodišnja lista s imenima bila je dugačka preko 50 metara i teška preko pet kilograma, bilo je prijavljeno 70.518 imena, a prikupljeno je 131.683 eura milodara. Njemački benediktinci i još stotinu vjernika, nakon Božićne polnoćke i noćnog molitvenog bdijenja (vigilije) pješice su se i ove godine u Božićnoj noći uputili kao nekoć pastiri u Betlehem, gdje su na mjestu Isusova rođenja položili listu s imenima i pomolili se za sve njih. Nakon toga molili su jutarnju molitvu (Laudes) na mjestu Isusova rođenja. Iz Jeruzalema krenuli su u 2 sata noći, a u 10-ak kilometara udaljeni Betlehem stigli su oko 4.30 sata ujutro. Iako je padala kiša i bilo burno vrijeme, radosti nije bilo kraja. U hodočasničkom hodu molilo se i pjevalo.

Lista je, kažu ovi njemački benediktinci, iz godine u godinu sve duža, a i teža za nositi. Sljedeće 2018. godine bit će tiskan prigodan letak i plakati Božićne akcije po prvi put i na hrvatskom jeziku.

29.12.2017.

Iskušenja sv. Antuna pustinjaka

SVETI ANTUN PUSTINJAK Začetnik pustinjaštva koji je prošao strahovite kušnje

17.01.2018.

Zazivaju ga kod kožnih bolesti, padavice, otrovanja, kuge i amputacija... Više>

Foto: CroExpress

KRŠTENJE VAŠEG DJETETA Zašto želite krstiti dijete? Tko mu može biti kum? Kako teče obred?

08.01.2018.

Kad s ljubavlju dajete krstiti dijete, time preuzimate i obavezu da ćete dijete kršćanski odgojiti. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich