NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.02.2018
tekst
tekst

Svijet

SVIJET SE OKRENUO PROTIV SAD-A Velika većina u UN-u osudila Trumpovu odluku o Jeruzalemu, Amerikanci uzvratili prijetnjama: 'Zapamtit ćemo vam ovo'

YouTube screenshot

Hrvatska suzdržana.

YouTube screenshot

Autor: Hina/CroExpress

Sjedinjene Države su u četvrtak na Općoj skupštini doživjele osudu njihovog priznanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela, nakon što su financijski zaprijetile zemljama koje se protive njihovom stajalištu.

Od 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda, 128 su glasale za rezoluciju kojom se osuđuje odluka koju je 6. prosinca objavio Donald Trump o Jeruzalemu, protivno od tradicionalnog američkog stajališta i konsenzusa međunarodne zajednice.

Devet zemalja (Sjedinjene Države, Izrael, Guatemala, Honduras, Togo, Mikronezija, Nauru, Palaos i Marshallski Otoci) glasali su protiv tog teksta pokrenutog na inicijativu Palestinaca.

Nakon prijetnji i pritiska Washingtona 35 zemalja je bilo suzdržano i 21 nije sudjelovala u glasanju. Prema popisu država objavljenom na internetskoj stranici UN-a među zemljama koje su bile suzdržane je bila i Hrvatska.

Prije glasanja, nekoliko veleposlanika računalo je na jasnije usvajanje i između 165 i 190 glasova za rezoluciju.

Izglasavanje nije obvezujuće i američka administracija je obznanila da neće promijeniti stajalište.

‘Sjedinjene Države će se sjećati ovog dana kada smo bili pribijeni na stup srama pred Općom skupštinom samo zato što smo upotrijebili naše pravo suverene zemlje’, izjavila je američka veleposlanica u UN-u Nikky Haley prije glasanja. ‘ Zapamtit ćemo to kada od nas budu ponovo tražili velike financijske doprinose Ujedinjenim narodima’, rekla je i ponovo zaprijetila ‘da će u budućnosti bolje trošiti novac Amerikanaca’.

Donald Trump je u srijedu krenuo dalje. ‘Uzimaju stotine milijuna dolara, pa i milijarde dolara i onda glasaju protiv nas’, izjavio je. ‘Pustite ih da glasaju protiv nas, puno ćemo uštedjeti, svejedno nam je’.

Sjedinjene Države nisu skrivale bijes ni nakon prvog glasanja u ponedjeljak u Vijeću sigurnosti.

‘To glasanje je uvreda koju nećemo zaboraviti’, rekla je Nikki Haley 14-orici partnera u Vijeću sigurnosti, čiji europski saveznici su jednoglasno potvrdili osudu američke odluke.

Na kraju ta rezolucija nije usvojena jer su Sjedinjene Države kao stalna članica upotrijebile pravo veta, ali jedinstveno stajalište drugih članova je odjeknulo kao oštro nepriznavanje odluke Washingtona.

Na Općoj skupštini UN-a niti jedna zemlja nema pravo veta i rezolucije nisu obvezujuće. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je unaprijed odbacio rezultat glasanja i nazvao Ujedinjene narode ‘kućom laži’. Nakon glasanja je rekao da je zadovoljan rezultatom. Niti jedna rezolucija Opće skupštine nas neće potjerati iz Jeruzalema, izjavio je izraelski veleposlanik Danny Danon.

22.12.2017.

Youtube snimka zaslona

(VIDEO) NOVI TERORISTIČKI NAPAD Ubijeno pet ljudi na izlazu iz crkve, snimka pokazuje kako je islamist krenuo u krvavi pohod

19.02.2018.

Napad se dogodio u nedjelju popodne, a završio je smrću napadača koji je ustrijeljen. Više>

Google Maps slika zaslona

'EU NE MOŽE SAMA ZAŠTITITI EUROPU Pyongyang je bliži Münchenu nego Washingtonu'

17.02.2018.

Stoltenberg je rekao da je Sjeverna Koreja prijetnja svim članicama NATO-a. Više>

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

SVJETSKA ELITA STIŽE U MÜNCHEN 'Svijet je prošle godine bio na samom rubu ozbiljnog sukoba'

16.02.2018.

Na dnevnom redu su odnosi EU-a s SAD-om i Rusijom, kriza u Zaljevu te sjevernokorejski nuklearni program. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina