NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.10.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

JESTE LI ZNALI? Prvi čovjek koji je dokazao skepticima da Zemlja nema satelita osim Mjeseca bio je - Hrvat

Foto: Pexels

Prvi hrvatski profesionalni astronom preminuo je na današnji dan prije 114 godina.

Foto: Pexels

Autor: CroExpress

Jeste li znali da je jedan Hrvat prvi opovrgnuo tvrdnje pojedinih astronoma svog vremena da Zemlja nema drugi satelit, uz Mjesec? Riječ je o
Ivi Benku, prvom hrvatskom profesionalnom astronomu.

Benko je rođen 1851. godine u Karlovcu. Služio je u austrijskoj ratnoj mornarici, a godine 1884.-1885. privremeno je obnašao dužnost upravitelja Mornaričke zvjezdarnice u Puli. Oduševio se znanstvenim radom i izvještio kao vrstan promatrač. Potaknut time, upisao je izvanredni studij astronomije u Grazu i nakon smrti upravitelja Mornaričke zvjezdarnice preuzima tu službu.

Radove koji su nastali tijekom njegovog desetogodišnjeg upravljanja Mornaričkom zvjezdarnicom, Benko je objavljivao u tada vodećem astronomskom časopisu 'Astronomische Nachrichten', kao i u časopisu 'Astronomische Rundschau' . Sa dužnosti upravitelja Mornaričke zvjezdarnice, Ivo Benko je odstupio 1901. godine poradi zdravstvenih tegoba.

Mjesto u povijesti astronomije donijelo mu je jedno opažanje. Četvrtog dana veljače 1898. godine, Benko je dokazao svojim svuremenicima da Zemlja nema drugi, tamni, prirodni satelit.

Naime, dr. Georg Waltemath iz Hamburga tada je tvrdio da je otkrio cijeli sustav manjih zemljinih satelita. Interes javnosti svrnuo je na sebe nakon što je predviđao da će drugi Zemljin mjesec proći ispred Sunca 2.,3. i 4. veljače 1898. Svjedoci su tvrdili da su doista, golim okom, vidjeli tamni objekt koji je ispred sunca bio pet puta manji od naše zvijezde i ondje bio vidljiv sat vremena.

No, uskoro je dokazano da je riječ o pogrešci. Ivo Benko i W.Winkler iz njemačke Jene u to su vrijeme promatrali Sunce i javili da se na njemu vide tek obične sunčeve pjege. Doduše, to Waltemathu nije bilo dovoljno pa je i dalje tvrdio da je u pravu.

Prvi hrvatski profesionalni astronom preminuo je na današnji dan prije 114 godina, 21. 12. 1903. godine u Gorici.

21.12.2017.

Foto: Pixabay

U HRVATSKOJ SE POJAVILA Nova vrsta zmije

15.10.2018.

Na Biokovu se pojavila nova vrsta zmije. Nesvakidašnja pojava za ovo doba godine. Više>

Foto: Goran Šafarek

NAPRAVLJEN JE SJAJAN VIDEO o plemićkom gradu obitelji Frankopan - pogledajte ga

11.10.2018.

Nekadašnji plemićki grad obitelji Frankopan smjestio se u Lici. Pokraj njega se prolazi na putu do mora. Na idućem putovanju nemojte ga zaobići. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom