NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.02.2018
tekst
tekst

Poslovne vijesti

HRVATSKA VINA PREDSTAVLJENA U 'GRADU VINA' Naši vinari su pokazali da su spremni za najzahtjevnija tržišta

Foto: HGK

Prepoznatljivost hrvatskih vina u Europi svakog dana je sve jača i bolja.

Foto: HGK

Autor: CroExpress

Hrvatska vina okupljena pod brendom Vina Croatia – vina mosaica predstavljena su od 1. do 3. prosinca u Bordeauxu, u Francuskoj u sklopu Hrvatskog vikenda u La Cite du Vinu, Gradu vina.

‘Prepoznatljivost hrvatskih vina u Europi svakog dana je sve jača i bolja. Siguran sam da je ova prezentacija hrvatskih vina dobar put u stvaranju imidža hrvatske kao vinske zemlje’, izjavio je tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić na predstavljanju hrvatskih vina okupljenih pod brendom Vina Croatia – vina mosaica u sklopu Hrvatskog vikenda u Bordeauxu.

‘Naša su vina vrhunski vinski stručnjaci prepoznali upravo ovdje u 'Gradu vina', stoga je ovo jasna potvrda da se Hrvatska mora i nadalje brandirati proizvodima poput vrhunskih hrvatskih vina te daljnjim provođenjem strategije branda Vina Croatia – vina mosaica. Naši vinari su pokazali još jednom da su spremni za najzahtjevnija tržišta kroz potencijale svojih vrhunskih vina gdje se cijene vina autohtonih i internacionalnih sorti’, istaknuo je Barbarić, dodavši kako je potrebno dalje raditi na stvaranju slike Hrvatske kao zemlje upravo takvih, vrhunskih proizvoda.

Programu u Gradu vina (La Cite du Vin), tematskom parku i muzeju posvećenom vinima u Bordeauxu, počeo je u petak večerom dobrodošlice i pozdravnom riječju Veleposlanika RH u Francuskoj Filipa Vučaka, a završio je u nedjelju vođenim kušanjem vina (masterclass) pod vodstvom Barbare Bačić. Tijekom vikenda mogla su se degustirati naša vina. Darko Preiner, docent na Agronomskom fakultetu u Zagrebu predstavio je posjetiteljima hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo, a Mladen Boban s Medicinskog fakulteta u Splitu održao je prezentaciju Vino i zdravlje. Održane su i brojne druge promocije našeg vinarstva i vina uz autohtonu hranu i glazbu.


Foto: HGK

Udruženje vinarstva pri HGK prihvatilo je partnerski odnos s Gradom vina te će se u prve tri godine predstaviti s više od tri tisuće boca najznačajnijih hrvatskih vina. U Gradu vina od ove se godine mogu naći brojna vina koja predstavljaju Hrvatsku kroz sljedeće vinarije: ATC Coronica, Krauthaker, Badel 1862, Kozlović, PZ Janjina, Vinarija Radovan, Dingač Skaramuča, PZ Vrbnik, Vina Carić, Osilovac - Feravino, Terra madre, PP Orahovica, PZ Maslina i Vino, Veralda, Stina vino, Vina Matošević, Vina Kalazić, Vinarija Iuris, Zlatan Otok , Vinarija Raak, Benvenuti i Kuća vina Ivan Katunar – Katunar estate winery.

‘Afirmacija hrvatske vinske scene i hrvatskih vinara radi se upravo na destinacijama poput ove. Francuska je lider na vinskoj sceni i sudjelovanje uz bok najvećih imena i nas prikazuje u pravom svjetlu. Organizirana i promišljena promocija hrvatskih vinara nužna je i mislim da još veće aktivnosti tek slijede’, kazao je Vlado Krauthaker, vlasnik Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker, dodavši kako je Hrvatska je turistički hit te da je vrijeme da i naši vinari postanu izvozni brend.

‘S obzirom da je Hrvatska još uvijek slabo prepoznatljiva kao vinarska zemlja, neophodno je iskoristiti svaku priliku za njenu promociju. Bogatstvo autohtonih sorata i velika raznolikost klimatskih uvjeta daje nam prednost pred mnogim, znatno većim vinogradarskim zemljama, međutim, s druge strane predstavlja veliki izazov za samu promociju njenih vinara i vina’, izjavio je Preiner, uz napomenu da će predstavljanje Hrvatske kao vinarske zemlje u centru vinarskog svijeta Bordeauxu, sigurno dati pozitivne rezultate.

‘Svakako da mi kao zemlja moramo biti prisutni na mjestu poput ovog, gdje su neka od najboljih i najpoznatijih vina u cijelom svijetu i gdje su sve zemlje koje imaju ozbiljnu proizvodnju, potrošnju i kulturu vina. Značaj za Hrvatsku je ogroman, od promocije i prepoznatljivosti hrvatskih vina i vinogradarstva, do konkretnih poslovnih dogovora za hrvatske vinarije. Potencijali u hrvatskom vinarstvu su ogromni i zajedničkim radom na boljoj i jačoj prepoznatljivosti sigurno ćemo u budućnosti biti sve konkurentniji i sve više izvoziti na svjetska tržišta’, zaključio je Barbarić.

Inače, na ovo zahtjevno i tradicionalno vinsko tržište Hrvatska je izvezla u 2016. godini svega 9500 litara vina u vrijednosti 56 tisuća eura, najviše vina u bocama s prosječnom izvoznom cijenom od 5,12 eura i pjenušavih vina svega 365 litara, ali po prosječnoj cijeni od 25 eura. U istom razdoblju smo iz Francuske uvezli vina u vrijednosti 4,6 milijuna eura i 700 tisuća litara, uglavnom pjenušavih vina i vina u bocama.

05.12.2017.

Staničić s bob reprezentacijom (foto: HTZ)

HRVATSKA TURISTIČKA PONUDA Predstavljena u južnokorejskom PyeongChangu

14.02.2018.

Iz Koreje u 2017. godini ostvareno je 444.000 dolazaka i 534.000 noćenja. Više>

Foto: HTZ

HRVATSKA JAČA IMIDŽ NA SJEVERU NJEMAČKE Predstavljena na sajmu u Hamburgu

12.02.2018.

Hamburg broji gotovo dva milijuna stanovnika i drugi je grad po veličini u Njemačkoj. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu