NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.11.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Australije

(FOTO) U SYDNEYSKOJ KATEDRALI SV. MARIJE Odana počast preminulom generalu Slobodanu Praljaku

Foto: Glas hrvatske dijaspore

U organizaciji Glasa hrvatske dijaspore.

Br. pregleda: 1963

Foto: Glas hrvatske dijaspore

Autor: CroExpress

U katedrali sv. Marije u Sydneyu hrvatska je zajednica odala počast preminulom Slobodanu Praljku. O tome su nas izvijestili iz udruge 'Glas hrvatske dijaspore', čije priopćenje prenosimo u nastavku.

'Udruga hrvatske zajednice u Australiji ‘Glas hrvatske dijaspore’ pozvala je putem društvenih medija na zajedničku nazočnost Svetoj misi i molitvi nakon mise za preminulog generala, načelnika glavnog stožera HVO-a, Slobodana Praljka, koje su se održale u petak 1. prosinca 2017. u slavnoj katedrali Sv. Marije u središtu Sydneya.

Uslijed teških i ponajviše vrijeđajućih medijskih napisa zapadnih 'mainstream' medija, koje šire neistine i falsificranje hrvatske povijesti, koje su se i koje se još uvijek pojavljuju, dirljiva je bila dobrodošlica Hrvatima i molitvama koja se osjećala u toj katedrali proteklog petka. Upečatljivu i dostojanstvenu nazočnost brojnih Hrvata i Hrvatica Sydneya, s uokvirenom fotografijom pokojnog generala Praljka te s bijelim ružama u rukama Hrvata i Hrvatica ostavile su trajni i ponosni dojam među brojnim Australcima koji su u katedrali zajednički molili.

U organizaciji molitve za pokojnog generala Slobodana Praljaka, koju je u ime ‘Glasa hrvatske dijaspore’ vodila Ina Vukić iz hrvatske zajednice, molitvi u katedrali pridužili se konzulica RH, Generalnog konzulata RH u Sydneyu, Nives Frohlich te tajnica konzulata Gordana Šiljeg sa suprugom Vidom Šiljeg, Tom Beram sa suprugom Joan, Hrvatski međudruštveni odbor za NSW, Alenka Bonić, zastupajući Charles Billich galeriju te brojni Hrvati i Hrvatice. Od velikog je i ponositog značaja primjlena najava svjetski poznatog umjetnika Charlesa Billicha da je započeo izradom portreta (ulje na platnu) generala Slobodana Praljka te da će sav prihod od prodaje tog portreta biti poklonjen kao pomoć obitelji pokojnog generala Praljka.

Dostojanstvo u životu i smrti – to je general Slobodan Praljak. Prijezir za nepravdu koju je 29. studenoga 2017. svojom sramotnom presudom protiv Hrvata donio Međunarodni sud u Hagu oteo nam je hrabrog generala HVO-a ali njegova ljubav za istinom će nas dugo nositi ponosnima.

Počivao u Božjem miru i zagrljaju, generale!'

03.12.2017.

Foto: Domovina.info

HRVATSKA ZAJEDNICA SYDNEYA proslavila je Dan neovisnosti

09.10.2018.

Tom prigodom zajednici se prvi put obratio i novi generalni konzul Ivica Glasnović. Više>

Foto: Ina Vukić

GLASNOVIĆ U AUSTRALIJI NA OBREDU POSLJEDNJE POČASTI 'Prosječan Hrvat zna tko je Boško Buha, a ne zna tko je Cvitan Galić'

24.09.2018.

Željko Glasnović svečano položio vijenac za pale branitelje Hrvatske i Australije. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Holywin u Stuttgartu

FOTO: Čuvari hrvatske baštine, Filderstadt

FOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih