NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.10.2018
tekst
tekst

Kultura

KLAPA CROATIA HKŽ MÜNCHEN Oduševila hrvatsku i argentinsku publiku na sedmodnevnoj turneji

Klapa Croatia u Rosariu

Klapa Croatia djeluje u HKŽ München od 1989. godine.

Br. pregleda: 1756

Klapa Croatia u Rosariu

Klapa Croatia i maestra DG a

Klapa Croatia u Buenos Airesu

Klapa Croatia u bavarskoj nosnji

Klapa Croatia, nastup u Rosariu

Koncert klapa u Teatro Regio, Buenos Aires

Autor: Diana Grubić

Na 1. festivalu dalmatinskih klapa u Argentini održanom od 21. do 25. studenog ove godine uz domaćine festivala - muške klape ‘BA’ i ženske klape ‘Valovi’ - sudjelovale su muška klapa ‘Vinčace’ i ženska klapa ‘Dišpet’ iz Hrvatske te muška klapa ‘Croatia’ Hrvatske katoličke župe München iz Njemačke.

Klapa Croatia djeluje u HKŽ München od 1989. godine s ciljem očuvanja i promicanja dalmatinske klapske pjesme te klapskih skladbi sakralnog i domoljubnog karaktera. Pod vodstvom s. Nikoline Bilić klapa je doživjela obnovu sa ‘mladim’ članovima 2005. godine i u brzo vrijeme stekla repertoar od više od 20 pjesama sakralnog karaktera. Iz tog razloga je klapa Croatia u Buenos Airesu dobila čast izvesti na Sv. misi ‘Dalmatinsku misu’ Ljube Stipišića Delmate.

Daljnji repertoar od više od 50 pjesama klapa zahvaljuje svom daljnjem voditelju Florianu Šibeniku koji je klapu vodio do 2016. godine. Današnja klapa Croatia sastoji se od 11 članova pod vodstvom mag. glazbene pedagogije Diane Grubić koja je pripremila klapu za ovaj festival.

Na samom otvaranju festivala u ‘Teatro Regio’ u Buenos Airesu nastupile su sve klape zajedno sa po četiri pjesme ponaosob. Klapa Croatia iznenadila je pozitivno sve prisutne nastupajući u bavarskoj nošnji i izvedbama dalmatinskog klapskog, ali i bavarskog suvremenog napjeva.

Na zajedničkom koncertu u Rosariu s klapom BA, ‘Münchner Buam’ kako se sami nazivaju, su primili burni pljesak i sretan osmijeh publike za skladnu i emocionalno obojanu izvedbu datog repertoara duhovnih i klapskih pjesama.

Ovaj festival je ne samo još više zbližio već sklopljena prijateljstva s klapom BA, već otvorio i puteve za nova prijateljstva kao i za daljnje projekte klapskog pjevanja hrvatske dijaspore po cijelom svijetu. U Buenos Airesu trenutno živi oko 70.000, a u Rosariu oko 3.000 Hrvata. Organizatori festivala su iskazali veliko gostoprimstvo svojim gostima iz domovine.

Napomenimo i kako su Udruga ‘Jadran’ iz Buenos Airesa, s predsjednicom Jelenom Nadinić i ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš, Mijo Stanić, sklopili ugovor o daljnjoj suradnji hrvatskog iseljeništva i Omiškog festivala za razmjenu klapskog pjevanja i druženja u budućnosti. 

Članovi klape Croatia HKŽ München:
Dubravko Šunjerga (1. tenor), Tomislav Vlahović (2. tenor), Radovan Radas (2. tenor),
David Kovačić (2. tenor), Dr. Andrej Brkić (1. bariton), Christian Flüchter (2. bariton),
David Frigan (2. bariton), Daniel Jurakić (1. bas), Ivica Franjičević (2. bas), i Perica Franjičević (2.bas).
Glazbeni voditelj: Diana Grubić

03.12.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom