NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.12.2017
tekst
tekst

Zanimljivosti

CRTICA IZ POVIJESTI Znate li da je Zagreb imao Trg Kulina bana?

Najznamenitija zgrada na ovom trgu u to vrijeme bila je džamija.

Br. pregleda: 1391

Autor: CroExpress

Godine 1943., u jeku ratnih zbivanja, dotadašnji Trg kralja Petra I. i Trg III dobio je ime po bosanskom banu Kulinu. Ime je opstalo tek dvije godine te 1945. mijenja ime u Trg žrtava fašizma.

Najznamenitija zgrada na ovom trgu u to vrijeme bila je džamija. Ustaški poglavnik Ante Pavelić predao je zgradu 1941. muslimanskim vjernicima. Te je godine održana rasprava o izgradnji 45 metara visokih minareta, a džamija je otvorena tek u kolovozu 1944. godine.

Prije nego je postala džamijom, zgrada je bila Dom likovne umjetnosti. Izgrađena je kao spomenik Petru I. Karadžorđeviću. Nadbiskup Alojzije Stepinac 1. studenoga 1938. blagoslovio je zdanje Doma i u njemu se osamnaest dana poslije otvara izložba Pola vijeka hrvatske umjetnosti.

Nakon što Pavelić zgradu predaje na korištenje muslimanima, preuređena je unutrašnjost građevine. Izrezbareni mihrab je pozlaćen, a zidovi ispisani citatima iz Kur'ana, koje su pisali najbolji kaligrafi arapskog pisma. Nakon završetka rata, 1948. godine, njemački vojnici zarobljeni pri povlačenju prema Austriji, uz obećanje da će, obave li korektno i brzo taj posao, biti pušteni kućama, demontiraju minarete na tada već preimenovanom Trgu žrtava fašizma. 

01.12.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich

FOTO: Kao nekad pred Božić 2017

FOTO: Croatia B - Riexingen

FOTO: Nikolinje Stuttgart

FOTO: Croatia Bietigheim - TSV Grühnbül

FOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu