NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.12.2017
tekst
tekst

Zanimljivosti

VELIKO OTKRIĆE Znanstvenici potvrdili da je car Konstantin otkrio Kristov grob

Foto: Jorge Láscar / Flickr

Dosad su znanstvenici mogli potvrditi da je svetište izgrađeno oko špilje staro najviše 1000 godina.

Foto: Jorge Láscar / Flickr

Autor: CroExpress

Rezultati najnovijih znanstvenih istraživanja potvrdili su da je mjesto koje se štuje kao Isusov grob u jeruzalemskoj bazilici Svetog groba otkriveno u vrijeme prvog rimskog kršćanskog cara Konstantina.

Dosad su znanstvenici mogli potvrditi svetište izgrađeno oko groba staro najviše 1000 godina, no nove analize potvrđuju da su grob otkrili Rimljani oko 326. godine i oko njega izgradili hram. U to vrijeme na čelu Rimskog carstva bio je Konstantin.

Isusov grob prvi put nakon mnogo stoljeća otvoren je prije godinu dana, nakon što je svetište koje okružuje grobnicu prošlo proces restauracije. Tada su uzeti uzorci s nekoliko mjesta u hramu i rezultate je ovih dana objavio National Geographic.

Kada su predstavnici cara Konstantina oko 325. godine stigli u Jeruzalem pronaći Kristovu grobnicu, prema predaji su upućeni na rimski hram izgrađen dva stoljeća ranije. Tada su otkrili grobnicu u vapnenačkoj špilji. Gornji dio špilje je uklonjen kako bi se vidjela unutrašnjost i oko groba je izgrađen hram.

U bazilici Svetog groba kršćani štuju Isusov grob i Kalvariju. Nalazi se u jeruzalemskom starom gradu, na mjestu gdje se nalazila Golgota, brdo Kristove muke. 

01.12.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich

FOTO: Kao nekad pred Božić 2017

FOTO: Croatia B - Riexingen

FOTO: Nikolinje Stuttgart

FOTO: Croatia Bietigheim - TSV Grühnbül

FOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu