NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.10.2018
tekst
tekst

Kultura

'ČA SMO...ZVANE ČRNJA' Emisija o jednom od posljednjih velikih istarskih intelektualaca na HRT-u

Zvane Črnja bio je jedan od posljednjih velikih istarskih intelektualaca.

Autor: CroExpress

Jezik je prostor otvorenosti i kreativnosti, a kako se on odražava u pjesništvu na dijalektu, kroz prizmu pjesnika Istre, Zvane Črnje, pogledajte u emisiji Art a la carte.

Zvane Črnja bio je jedan od posljednjih velikih istarskih intelektualaca renesansne širine i naobrazbe. Možda poznatiji kao esejist i kulturni radnik, Črnja je bio i veliki pjesnik na dijalektu.

U emisiji Art a la carte na HRT-u 3 u petak u 22.15 emitirat će se dokumentarni film 'Ča smo… Zvane Črnja' u kojem se portretira književnikov životni put s naglaskom na njegov poetski opus koji je nastao na žminjskoj čakavštini, a pripada mističnom pjesništvu, pa možemo kazati da je riječ o pravomu biseru nematerijalne kulturne baštine.

U drugom dijelu emisije o poeziji se razgovara s profesoricom dijalektalne književnosti i pjesnikinjom Evelinom Rudan, o fenomenu dijalektalne poezije, je li dijalektalna književnost getoizirana, ili je pjesništvo općenito getoizirano, treba li dijalektalnu književnosti jače integrirati u sliku nacionalne književnosti, živimo li u vremenu raznovrsnosti, u kojemu 'sve prolazi' i drugim pitanjima.

Jezik je prostor otvorenosti i kreativnosti, a kako se on odražava u pjesništvu na dijalektu, kroz prizmu pjesnika Istre, Zvane Črnje, pogledajte u emisiji Art a la carte.

23.11.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom