NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.03.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

PLENKOVIĆ U HRVATSKOM DRUŠTVU VELEBIT U GÖTEBORGU Oni su most za jačanje gospodarske suradnje dvaju zemalja

Foto: Hina

Premijer Plenković doputovao je u Göteborg.

Foto: Hina

Foto: Hina

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u četvrtak u Goeteborgu sa švedskim kolegom Stefanom Loefvenom o jačanju gospodarske i znanstvene suradnje dviju zemalja te o suradnji u obrani budući da je Švedska sa svojim Gripenom jedan od ponuđača borbenih lovaca Hrvatskoj.

Premijer Plenković doputovao je u Göteborg, gdje će se u petak održati socijalni summit Europske unije, čiji je domaćin premijer Loefven.

U razgovoru s Loefvenom bilo je riječi o ukupnim odnosima između Hrvatske i Švedske, unapređenju gospodarske suradnje, važnoj ulozi Hrvata koji žive u toj zemlji kao poveznice i mosta za jačanje gospodarske suradnje i razumijevanje između dvije zemlje, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka.

‘Švedska je zemlja s kojom imamo razgranatu ekonomsku suradnju, u Hrvatskoj je prisutan Ericsson Nikola Tesla, Tele2, Ikea je došla prije nekoliko godina. Oni su zainteresirani da povežu taj trokut između poslovnog svijeta, akademske zajednice i institucija. To je model koji Švedska želi primijeniti u međunarodnim odnosima. Nadam se da će recentni posjet švedskih gospodarstvenika Hrvatskoj pridonijeti jačanju prije svega gospodarske i znanstvene suradnje, a time i pridonijeti našem gospodarskom rastu i međusobnoj razmjeni’, rekao je Plenković.

Plenković je kazao kako je s Loefvenom razgovarao i o europskim temama poput socijalnih prava o kojima će biti riječi i na sastanku u petak.

‘Sutra ćemo na summitu s članovima Europskog vijeća i socijalnim partnerima razgovarati o dokumentu Europski stup socijalnih prava. O tome smo prije dva dana razgovarali i s našim socijalnim partnerima u Hrvatskoj, sindikatima i poslodavcima. Imamo sveobuhvatan, uključiv europski pristup za zaštitu socijalnih prava na razini EU-a i na razini Hrvatske’, rekao je Plenković.

Bilo je riječi i o nabavi borbenih zrakoplova jer je Švedska jedna od zemalja koja je ponudila svoje Gripene Hrvatskoj, koja nabavlja 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova.

‘Švedska je jedna od zemalja koja je dala ponudi, te ponude se sada razmatraju od strane stručnih službi ministarstva obrane i naravno da je bilo razgovora o suradnji u području obrane’, rekao je Plenković.

Nakon sastanka sa švedskim premijerom, Plenković je u Hrvatskom društvu Velebit razgovarao s predstavnicima hrvatskih udruga u Švedskoj, gdje živi oko 40 tisuća Hrvata.

‘Veselimo se razgovoru s njima, jer želim osluhnuti što mi kao vlada, Ured za Hrvate izvan Hrvatske, naša diplomatska predstavništva mogu učiniti da odnos s našim iseljenicima s matičnom domovinom bude što bolji i kvalitetniji. Kada god odlazimo u neku u zemlju uvijek se nastojimo sastati s hrvatskim ljudima kada nam to okolnosti dopuštaju’, rekao je Plenković.

17.11.2017.

Foto: ORF

HRVATICA JE NAJSTARIJA AUSTRIJANKA Gospođa Ana proslavila je 111. rođendan

19.03.2018.

Od hrvatskog jezika zna još samo neke pjesmice jer se hrvatski u Cimofu nije više njegovao. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Obnova u Grazu

FOTO: Hrvatska noć u Ditzingenu

FOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku