NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.06.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

KAKO PRAVILNO ODLEĐIVATI STAKLA? I što nikad ne biste smjeli raditi

Pixabay: StockSnap

Rješenja za zaleđena automobilska stakla.

Br. pregleda: 2761

Pixabay: StockSnap

Autor: CroExpress

Kad temperature padnu ispod nule, osim hladnog automobila ujutro će vas dočekati i zaleđena stakla. Odleđivanje i čišćenje oduzima vrijeme i nespretno je, a ako to radite krivo – oštećuje staklo.

Komapre.hr donosi savjete kako pravilno odleđivati stakla.  

Strugač za led je najbolje rješenje

Strugač za led s razlogom ima rebrastu strukturu, no svejedno pripazite da grubim pokretima ne oštetite staklo. Ako je naslaga leda jako debela, prvo sastružite led u kutovima pa zatim krenite prema sredini. Nemate li pri ruci strugač za led, poslužit će i kreditna kartica. Ali, budite jako oprezni.

Pojačajte grijanje na maksimum

Grijanje iznutra će vam pomoći da lakše odledite stakla izvana. Grijanje pojačajte, a ventilatore smanjite te usmjerite prema vjetrobranskom staklu. Važno je da su ventilatori namješteni na slabo puhanje kako zbog razlike u temperaturi staklo ne bi puklo.

Ocat i voda, karton, kuhinjska folija

Ako ste večer prije najavljenih minusa shvatili kako kod kuće nemate sredstvo za odleđivanje, možete ga napraviti sami. Najuspješnija kombinacija, navodno je sprej napravljen od jednake količine vode i octa. Ocat je efikasan jer će blago izjesti led, bez da ošteti staklo. Pošpricajte otopinu na stakla i pazite da pritom ne dotičete okolne metalne dijelove koji bi mogli zahrđati.

Još jedno jednostavno i praktično rješenje je karton. Stavite li ga pravilno preko cijelog stakla, ona ujutro neće biti zaleđena.

Isto toliko efikasna navodno je i obična prozirna folija, koju svatko ima u kuhinji. Položite ju preko stakla, a ujutro samo odlijepite.

Što baš nikada ne smijete raditi

Zaleđena stakla nikako ne pokušavajte odleđivati vrućom vodom. Ako to već namjeravate raditi vodom, ona treba biti mlaka i treba je nanijeti krpom. Ipak, teško da ćete pogoditi idealnu temperaturu, pa vam vodu ne preporučamo kao primarno sredstvo za odleđivanje.

Dok su stakla još zaleđena, nemojte paliti brisače. Osim što su velike šanse da ćete ih oštetiti jer su zalijepljeni slojem leda, pokrenete li ih grebanjem možete oštetiti i staklo.

Oštre predmete zaboravite. Možda vam se CD učini kao logičan izbor za struganje, ali njegova struktura bi također mogla izgrebati staklo.

14.11.2017.

Foto: A. Zorić

FOTOGALERIJA U Ninu održan 10. festival sunca i svjetlosti

22.06.2018.

U Ninu je ljeto započelo veselo. Više>

Ilustracija (foto: Agathman / wikimedia commons)

ŠTO JE OVO? Oblaci kakve još niste vidjeli nadvili se nad Tatrama

21.06.2018.

Vrlo neobične oblake uslikao je fotograf Karol Nienartowicz. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0