NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.11.2017
tekst
tekst

Svijet

SUKOB UKRAJINE I SRBIJE Zbog sudjelovanja srpskih plaćenika u borbama na strani proruskih pobunjenika

YouTube screenshot

Međusobno pozivanje veleposlanika.

YouTube screenshot

Autor: Hina/CroExpress

Srbija je u srijedu pozvala svog veleposlanika u Ukrajini na konzultacije povodom najnovijeg spora Kijeva i Beograda zbog sudjelovanja srpskih plaćenika u borbama u Ukrajini na strani proruskih pobunjenika.

Šef diplomacije Ivica Dačić pozvao je na konzultacije veleposlanika Srbije u Ukrajini Radu Bulatovića, povodom aktualnih pitanja odnosa sa Ukrajinom, objavio je na svojoj službenoj internetskoj stranici srbijanski MVP, naglašavajući da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

‘Kao što je poznato, Srbija je od izbijanja krize u Ukrajini više puta upozorila da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine što je dokazano i prilikom predsjedanja Srbije OESS-u. Takođe, Srbija je poduzela niz konkretnih koraka u procesuiranju srbijanskih državljanja koji se bore na stranim ratištima, uključujući i Ukrajinu, čime je pokazala posvećenost poštovanju svojih međunarodno-pravnih obaveza’, istaknuto je u priopćenju ministarstva.

Reagiranje Beograda uslijedilo je nakon što je Kijev pozvao svog veleposlanika u Beogradu Oleksandera Aleksandroviča na konzultacije zbog sudjelovanju srpskih plaćenika na ruskoj strani u ratnim sukobima u Ukrajini.

Ukrajinsko ministartvo vanjskih poslova potom je priopćilo da je, osim pitanja vezanih za ukrajinsko-srpske odnose, ‘ključni fokus konzultacija problem srpskih plaćenika koji se bore u Donbasu na strani ruskih terorističkih snaga i posebno u svezi obveza Srbije u okviru međunarodnih antiterorističkih pravnih instrumenata u kojima sudjeluje’. Ukrajina je, također, ‘ozbiljno zabrinuta zbog ilegalnih kontakata predstavnika Srbije s okupiranim Krimom’.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova ustvrdilo je da su ukrajinski plaćenici sudjelovali u ratnim sukoba 90-ih na području bivše Jugoslavije te da su u Hrvatskoj sudjelovali u navodnim zločinima hrvatskih snaga nad Srbima.

‘Ministar Dačić je podsjetio kako je poznato da su ukrajinski plaćenici sudjelovali u zločinima koje su počinile hrvatske snage prema srpskom narodu u Hrvatskoj, koje Ukrajina za razliku od Srbije, nikada nije osudila’, tvrdi se u priopćenju MSP-a.

Uz napomenu kako ‘cilj diplomatskih misija u stranim zemljama treba biti uspostavljanje boljih bileteralnih odnosa’ između država, u priopćenju se poručuje kako ‘Srbija ostaje posvećena izgradnji dobrih odnosa s Ukrajinom, na principima međusobnog uvažavanja i neće dopustiti da bude kolateralna žrtva međunarodnih odnosa koji nemaju veze sa Srbijom’.

09.11.2017.

Pexels: Iliescu Victor

INTERNETSKA SLOBODA Čak 30 vlada pribjeglo taktikama dezinformacija i manipulacija

14.11.2017.

Sve se više manipulira informacijama na internetu. Više>

Foto: Hina

CHANGSHA/ZAGREB Znate li koje su razlike između Hrvatske i Kine?

12.11.2017.

U Kini će se sredinom prosinca prikazati TV show u cijelosti posvećen Hrvatskoj, koji će gledati možda i milijardu osoba. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu

FOTO: Croatia Bietigheim - Bissingen

FOTO: Izlet Croatie Hamburg u Veliku Britaniju