NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.07.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

KAKO PRIVUĆI INVESTITORE IZ ISELJENIŠTVA U HRVATSKU? Evo što su rekli sami iseljenici

Foto: Z.S.

Panel diskusija na susretu G2.3.

Br. pregleda: 2650

Foto: Z.S.

Foto: Z.S.

Foto: Z.S.

Autor: Z.S.

U sklopu drugog dana konferencije G2.3 koja se održava od 6. do 8. studenog u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima, održana je rasprava 'Kako privući investitore iz hrvatskog iseljeništva i zastupati njihove interese'.

Na panel diskusiji sudjelovali su odvjetnik Don Markušić iz redova organizatora, Dario Kobešćak (Agencija za investicije i konkurentnost), Nicolas Baron Adamovich (Njemačko-hrvatska gospodarska komora), Ruža Studer (Savjet Vlade RH za Hrvate izvan RH, predstavnica za Švicarsku), Anto Sluganović (Udruga hrvatskih poduzetnika u Austriji), Ivan Ivin (Numerica Partners – Slovenija), Anthony Pesec (Australsko-hrvatska gospodarska komora) i Luka Krilić (Ured za dijasporu).

Krilić je na početku naveo primjer birokratske gluposti s kojom se susreće po dolasku u Hrvatsku; ne može izvaditi zdravstvenu iskaznicu zato jer u Hrvatskoj nema prebivalište nego boravište. Poručio je da treba ukloniti takve i slične prepreke dolasku investitora. Nadovezao se kasnije na to i Pesec, koji kaže da su investitori u Hrvatskoj često blokirani zbog 'raznih gluposti'. Pesec je iznio i dobar primjer Izraela, koji se povezao sa svojom dijasporom, poručivši kako bismo i od njih mogli nešto kopirati.

Adamovich, koji posljednjih 10 godina živi u Hrvatskoj, prešao je iz bankarskog sektora u privatno poduzetništvo. On je mišljenja da, iako u Hrvatskoj nije sve bajno, nije ni drugdje sve divno i krasno što se birokratskih prepreka tiče. Niti u Njemačkoj, a osobito ne u, primjerice, Kolumbiji, u kojoj je on odrastao. Kaže kako se investitori često žale, ali i da ima zadovoljnih koji u Hrvatskoj ostvaruju profit.

Ivan Ivin kazao je da za pravog investitora ambijent mora biti dobar, da država mora pravno čuvati njegov kapital te da lokalna zajednica mora djelovati tako da se investicija što prije ostvari. Smeta mu što Hrvatska ima jako visok PDV te davanja za zaposlenika, kao i nesređene zemljišne knjige. 'Kad je klima konkurentna, investitora ne moraš ni zvati', zaključio je.

Ante Sluganović kaže kako je osnovno pitanje za svakog investitora njegov interes, odnosno isplati li se njegovo ulaganje. Problem hrvatskih investitora iz dijaspore je, kaže, što neki očekuju da ih se u Hrvatskoj dočeka bolje nego što se to doista i čini pa ih dosta bude uvrijeđeno. U posljednje je dvije-tri godine, kaže, dosta toga pozitivnog napravljeno u smjeru poticanja poduzetničke klime. Smatra kako su ovakvi skupovi jako korisni jer nitko u Hrvatsku neće investirati na temelju samo brošura.

Ruža Studer iznijela je mišljenje kako su velike razlike među generacijama iseljenika jer stariji imaju emotivnije veze s domovinom i mnogo ih više zanima politika od mlađih. Država, smatra, treba obratiti pažnju i jednima i drugima jer je vjerojatnije da će se u Hrvatsku vratiti i dijete ako se vrati roditelj. Kasnije se osvrnula i na negativnost koja prevladava u medijima, navevši primjer uspješnih hrvatskih studenata koji žele ostati u zemlji, a o kojima niti jedan veći medij ne piše.

Don Markušić spomenuo je ideju investiranja u projekte hrvatskih branitelja, što je način kako bi se moglo spojiti investicije sa domoljubljem. Dario Kobešćak pozvao je iseljenike da se jave Agenciji za investicije i konkurentnost koja im može dati informacije o eventualnim investicijama, kao i organizirati potrebne susrete.

Zanimljiv komentar došao je i iz publike, od sudionika konferencije iz Clevelanda (Ohio, SAD) koji se jednostavno zapitao – zašto bi došao živjeti u Hrvatsku kada će njegova mirovina biti dvostruko oporezovana?

07.11.2017.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

ŽIVJELI OD NJEMAČKE SOCIJALE, A KUPOVALI STANOVE U velikoj raciji zaplijenjeno 77 nekretnina

20.07.2018.

Gradske vlasti već se godinama bore protiv organiziranog kriminala. Više>

Rebić i Perišić slave pogodak u finalu Svjetskog prvenstva (foto: Hina)

BILD TVRDI Rebićev menadžer nije u Münchenu na pregovorima, evo o čemu je zapravo riječ

20.07.2018.

Bild piše da je Niko Kovač obećao svom bivšem klubu, Eintrachtu, da neće vabiti njihove igrače. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje