NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.01.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

HRVATSKI VJERNICI BERLINA OSNOVALI UDRUGU Osnovni cilj podupiranje Hrvatske katoličke misije

Sa Susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, mladi HKM Berlin

Za predsjednika je izabran Ivan Baćak.

Sa Susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, mladi HKM Berlin

Autor: CroExpress

U četvrtak, 19. listopada 2017. godine pri Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin, osnovana je ‘Udruga Hrvatske katoličke misije Berlin’ koja će biti upisana u registar udruga, te dobiti oznaku ‘e.V.’ (eingetragener Verein – registrirana udruga).

U Župnom vijeću HKM Berlin prethodno se raspravljalo o potrebi za osnivanjem takve udruge, čiji će članovi podupirati rad Hrvatske katoličke misije, po uzoru udruga koje imaju škole, vrtići i jedan veliki broj katoličkih župa u Njemačkoj. Znači, udruga koja je neprofitna te isključivo slijedi dobrotvorne ciljeve u smislu poreznih propisa (Gemeinnützigkeit). Potreba osobito proizlazi i iz činjenice da su financijska sredstva biskupije, koje dobivaju strane misije, ograničena, te se veliki projekti (kao npr. i proslava 50. obljetnice HKM Berlin, nabava narodnih nošnji za folklor i sl.) nedovoljno mogu financirati i ostvarivati.

Na osnivačkoj skupštini Udruge prisutno je bilo 22 člana HKM te župnik fra Edvard Sokol. Članovi predsjedništva Župnog vijeća HKM (Anica Krstanović, Suzana Smolković i Mijo Marić) pripremili su u dogovoru sa župnikom fra Edvardom prijedlog za Statut društva koji je prethodno stručno pregledao odvjetnik Dean Martinović. Prihvaćanjem Statuta od strane prisutnih (Osnivačke skupštine) društvo je bilo osnovano.

Ciljevi udruge su podupiranje Hrvatske katoličke misije Berlin, pogotovo njen pastoralni, karikativni, kulturni i administrativni rad i razni projekti. Udruga će se financirati godišnjim članarinama i dobrovoljnim prilozima te donacijama za koje će se moći dobiti potvrda.

Za predsjednika je izabran Ivan Baćak, a ostali članovi predsjedništva su:

- dopredsjednici: Dr. Dean Martinović, Rozika Tustonjić,
- rizničarka: Marija (Marina) Baković,
- zapisničarka: Anita Slišković,
prisjedništvo: Sandra Pogačić i Janja Kovačević.

Predsjedništvo čine i:

- voditelj HKM Berlin: župnik fra Edvard Sokol,
- imenovani član Župnog vijeća HKM Berlin: odredit će se na slijedećoj sjednici Župnog vijeća.

Župnik fra Edvard je izrazio zadovoljstvo osnivanjem Udruge, budući će novoosnovana neprofitna udruga biti na korist Hrvatskoj katoličkoj misiji u Berlinu. Uskoro je 50.-a obljetnica HKM u Berlinu, koja će biti i svečano obilježena u 2019. godini, u čemu će doprinos novoosnovane Udruge biti itekako važan, kao i potpora u ostvarenju drugih projekata, koji su planirani za sljedeću godinu.

Predsjednica Župnog vijeća Anica Krstanović izrazila je posebno zadovoljstvo što su odgovornost u predsjedništvu Udruge preuzeli ljudi različite dobi, stručnosti i iskustava. Uvjerena je u uspješan rad Udruge, prihvaćanje i podršku od ostalih vjernika u misiji te dobru suradnju sa Župnim vijećem (u kojem su svećenici i laici) na dobrobit hrvatskog naroda u Berlinu, koji se skoro pola stoljeća okuplja u HKM Berlin.

06.11.2017.

Foto: Mirko Lissa Vodanović

NAJMLAĐI HRVATSKI MISIONAR Tek mu je 28, a već brine o Hrvatima i siromašnima u glavnom gradu Perua

09.01.2018.

Vlč. Marko posjetio je 8. siječnja Nacionalni misijski ured u Zagrebu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu