NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.02.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NEUGODNA PROZIVKA Njemački list negativno o hrvatskoj katoličkoj misiji zbog Velimira Bujanca

Foto: Velimir Bujanec Facebook

O voditelju u negativnom svjetlu.

Br. pregleda: 6158

Foto: Velimir Bujanec Facebook

Autor: Z.S.

Njemački list Frankfurter Rundschau u članku na svom portalu kritizirao je Hrvatsku katoličku misiju Mainz zbog toga što je jedan od gostiju na proslavi 50. obljetnice misije bio televizijski voditelj Velimir Bujanec.

Iako FR-u Bujančev govor kojim se obratio okupljenima u subotu nije bio sporan, sporna im je njegova osoba. Nazivaju ga 'zloglasnim' zbog 'otvorenog propagiranja nacionalizma' i prošlosti u kojoj je 'podržavao ustaški pokret', kako navodi njemački list u članku čiji je autor Danijel Majić, njemački novinar porijeklom iz BiH.

FR piše da je Bujanec tijekom 'Jugoslavenskih ratova' bio 'desni ekstremist' koji je 'relativizirao Holokaust' i propagirao ustaško 'rješenje srpskog pitanja'. Navode da je bio član HOP-a, organizacije 'koju je osnovao ustaški vođa Ante Pavelić', zajedno sa bivšim ministrom Zlatkom Hasanbegovićem 'čije pozdrave je u subotu prenio'. Bujancu pripisuju i da je 90-ih 'fizički napadao predstavnike srpske nacionalne manjine'.

FR navodi da Bujanec od 2009. u svojoj emisiji redovito proziva nacionalne manjine i one za koje misli da im 'manjka patriotizma'.

Njemački list tražio je i reakciju iz HKM Mainz, na što im je, kažu, odgovoreno da njegov govor nije bio dio službenog programa. Navode da je Biskupija Mainz, koja je financirala slavlje, izrazila žaljenje zbog Bujančevog pojavljivanja jer je 'poticanje na ksenofobiju, strah od izolacije i jednostran naglasak na nacionalne interese nekompatibilno s kršćanskom perspektivom'.

03.11.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina