NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.01.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

HOĆE LI I 'NOVI' ISELJENICI BITI POZIVANI NA VOJNU SMOTRU U HRVATSKU? Evo što su nam rekli u Ministarstvu obrane

Foto: OSRH

Neki bi se mogli neugodno iznenaditi.

Br. pregleda: 5731

Foto: OSRH

Autor: Z.S.

Nakon što je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske objavilo da će 18.000 hrvatskih građana biti pozvano na smotriranje kako bi se ustrojile pričuvne postrojbe, postavilo se pitanje – što s onima koji (odnedavno) žive u inozemstvu?

MORH-u smo uputili pitanje što je s pričuvnicima (a riječ je o osobama koje su odslužile vojni rok ili su bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost, do 55 godina starosti) koji su otišli živjeti u inozemstvo, bilo da su odlazak prijavili ili ne.

Odgovor koji smo dobili je sljedeći:

Ministarstvo obrane RH, odnosno nadležni područni odsjeci za poslove obrane, upućuju pozive vojnim obveznicima na izvršavanje vojne obveze na adresu s kojom raspolažu u svojoj evidenciji.

Ukoliko je došlo do promjene boravišta ili prebivališta vojnog obveznika, podatke o promjeni potrebno je dostaviti nadležnom područnom odsjeku za poslove obrane. Zakonom o obrani je propisano da su nadležna tijela državne uprave dužna u roku od 15 dana od dana nastanka promjene nadležno tijelo Ministarstva obrane obavijestiti, između ostalog o promjeni adrese prebivališta odnosno boravišta (kao i na primjer promjeni imena i prezimena, o prijmu u hrvatsko državljanstvo ili otpustu iz hrvatskog državljanstva).

Također, i pričuvnici koji imaju ratni raspored, a odlaze u inozemstvo na boravak dulji od 90 dana imaju obvezu promjenu prijaviti područnom odsjeku za poslove obrane gdje se vode u evidenciji, što je definirano Pravilnikom o načinu vođenja evidencije vojnih obveznika i izvršavanju vojne obveze.


Dakle, kako se može iščitati iz odgovora Ministarstva, oni pričuvnici koji su se uputili u Irsku, Njemačku ili neku drugu zemlju bez da su odlazak prijavili mogli bi se neugodno iznenaditi pozivom u vojsku na staru adresu.

Oni pak pričuvnici koji su uredno prijavili (privremeni) odlazak iz Hrvatske, vjerojatno nisu znali da su obavezni svoj odlazak u inozemstvo na više od tri mjeseca prijaviti i područnom odsjeku za poslove obrane (članak 57. Pravilnika). Oni koji su to ipak učinili sigurno neće biti pozvani na izvršavanje vojne obveze, barem ne do povratka u Hrvatsku (članak 13.).

Što se kazni za neodazivanje na poziv tiče, u Zakonu o obrani, čl. 119., piše da će se novčanom kaznom od 1000 do 5000 kn kazniti fizička osoba ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu nadležnog tijela za sudjelovanje u vojnoj obvezi.

Inače, što se tiče onih hrvatskih državljana koji od rođenja ili prije navršavanja 18. godine žive u iseljeništvu, oni su se dužni u kalendarskoj godini u kojoj navršavaju 18 godina života prijaviti diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske. Izuzetak su oni s dvojnim državljanstvom koji vojnu obvezu reguliraju u drugoj zemlji.

Pravilnik o načinu vođenja evidencije vojnih obveznika i izvršavanju vojne obveze možete pročitati OVDJE


26.10.2017.

Foto: Hina/Mario Strmotić

NOVA ZAMJENA U HRVATSKOJ Protiv Švedske bez Alilovića

16.01.2018.

Nakon dva odigrana kola Hrvatska ima maksimalna četiri boda, Švedska je druga s dva. Više>

Foto: Pixabay.com

AUSTRIJA USKORO MORA DONIJETI ODLUKU Hoće li dopustiti Hrvatima da se bez ograničenja zapošljavaju?

16.01.2018.

Hrvatski državljani sada trebaju dozvolu još jedino za rad u Velikoj Britaniji, Austriji, Nizozemskoj, Sloveniji i na Malti. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich

FOTO: Kao nekad pred Božić 2017