NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.07.2018
tekst
tekst

BiH

HRVATI JAJCA S MILASOM Gorući problemi nezaposlenost i iseljavanje

Foto: DUZHIRH

Milas je naglasio kako je unapređenje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini prioritet rada Vlade.

Foto: DUZHIRH

Autor: CroExpress

U ponedjeljak, 23. listopada 2017. državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas održao je sastanak s predsjedavajućim Općinskog vijeća Jajce Ivom Šimunovićem, predsjednikom Udruge ‘13. rujan’ Darkom Samardžićem, i predsjednikom Udruge jajačkih Hrvata u Zagrebu Antom Brtanom.

Šimunović je predstavio aktualno stanje, te probleme i izazove s kojima se svakodnevno susreću Hrvati na području općine Jajce. Trenutno je gorući problem nezaposlenost te iseljavanje. Naglasio je kako je, nakon devet mjeseci od lokalnih izbora i sedam mjeseci od početka konstituirajuće sjednice, 28 . lipnja 2017. godine Općinsko vijeće Jajce dobilo službeno rukovodstvo.

Šimunović je predstavio i gospodarske potencijale koje općina Jajce nudi. Podsjetio je također da su, tijekom Domovinskog rata svi Hrvati prognani s područja općine, a cijela infrastruktura i stambeni objekti bili su devastirani i uništeni. Cjelokupnu obnovu, nakon oslobađanja Jajca, Hrvati su realizirali većinom vlastitim sredstvima.

Državni tajnik Milas je naglasio kako je unapređenje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini prioritet rada Vlade Republike Hrvatske.’ Svjesni smo svih problema koji postoje, no tu je i potencijal za razvoj koji općina Jajce te Hrvati u tom dijelu BiH imaju. Na nama je, da partnerski i u suradnji, osiguramo platformu za realizaciju uspješnih ideja koje će rezultirati održivim ostankom i opstankom Hrvata u Jajcu’, rekao je državni tajnik Milas te izrazio uvjerenje kako će današnji sastanak biti temelj za bolju suradnju Ureda i Hrvata jajačkog kraja.

’Sve naše aktivnosti i programi koje provodimo imaju jasan cilj – poboljšanje života naših ljudi u BiH. No osim konkretne potpore, važna poruka koju, kroz to i kroz svakodnevnu komunikaciju i posjete, šaljemo je – jedan smo narod. Tu smo za sve vaše potrebe, probleme, planove’, rekao Milas te još jedanput ponovio kako su povezivanje s Hrvatima u BiH, potpora povratku i ostanku te očuvanje jednakopravnosti strateški interes Republike Hrvatske.

24.10.2017.

Foto: Hercegovina.info

HERCEGOVINA ŽIVI ZA REPREZENTACIJU Posušak obojao kuću u crveno-bijele kvadrate

13.07.2018.

Nakon finala vidjet će se hoće li vrijednost njegove nekretnine dodatno skočiti u visine. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje