NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.04.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

JESTE LI ZNALI? Ako se u Njemačkoj 'švercate' u javnom prijevozu, možete završiti u zatvoru

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Vodi se rasprava o ublažavanju klasifikacije tog prijestupa.

Br. pregleda: 5232

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Autor: Z.S./The Local

U njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija (NRW) i Berlinu ovih se dana vodi rasprava o tome treba li dekriminalizirati 'švercanje' u javnom prijevozu zbog kojeg se može završiti čak i u zatvoru.

Dick Behrendt, koji obnaša funkciju senatora za pravosuđe u berlinskoj izvršnoj vlasti, kaže da u svakom trenutku u glavnom gradu Njemačke između 100 i 200 ljudi sjedi u zatvoru jer su uhvaćeni u vlaku ili autobusu bez karte.

Naime, 'švercanje' se u njemačkom zakonu, piše The Local, smatra korištenjem usluge kroz prijevaru i kažnjivo je novčanom kaznom ili kaznom zatvora do godine dana.

Tagesspiel piše da su transportne tvrtke sve upornije u pokušaju sudskog progona onih koje uhvate bez karte pa su tako do rujna ove godine BVG i Deutsche Bahn samo u Berlinu podigli 40.000 prijava protiv onih koji su uhvaćeni bez karata.

Behrendt predlaže da se 'švercanje' ubuduće klasificira kao prekršaj protiv javnog reda i mira, što bi značilo da se zbog njega neće više ići u zatvor.

I ministar unutarnjih poslova NRW, Peter Biesenbach, smatra da je kazna zatvora preoštra za ovakav prekršaj. 'Ne bi li bilo dovoljno ako bismo švercanje svrstali u prekršaje protiv javnog reda i mira i učinili ga kaznenim djelom samo kad ga počini netko tvrdoglav tko ga stalno čini?', upitao se nedavno.

Oni koji su za takvu klasifikaciju 'švercanja' navode da bi ono rasteretilo pravosudni sustav, ali i porezne obveznike koji sada plaćaju smještaj prekršitelja u zatvorima. Naravno, transportne tvrtke su apsolutno protiv.

'Efekt odvraćanja zatvorskom kaznom je posljednji resurs i u potpunosti je potreban', smatraju u Savezu transportnih kompanija (VDV). Ako bi se zakon promijenio, navode, njihovi kondukteri ne bi više smjeli zadržavati prijestupnike bez karata.

24.10.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije