NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.04.2018
tekst
tekst

EU

ŽIVOT U MRAKU U bogatoj Njemačkoj prošle godine isključena struja u 330 tisuća domova

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

DW navodi i kako struja u Njemačkoj postaje sve skuplja.

Br. pregleda: 1509

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Autor: CroExpress/DW

Godišnje izvješće Agencije za mrežnu povezanost (Bundesnetzagentur) i Ureda za zaštitu tržišne utakmice (Bundeskartellamt) svjedoči kako je 2016. u 330 tisuća domova u ovoj zemlji i konačno isključena struja zbog neplaćanja računa, javlja
Deutsche Welle.

Kako navodi njemački online dnevnik, to se ne događa odmah nakon što se propusti uplata jedan mjesec. Prvo slijedi čitav niz upozorenja, opomena, onda se počinje i prijetiti isključenjem i korisniku se konačno šalje konačan rok do kojeg mora podmiriti račun. Tek nakon toga se korisnik isključuje.

Opomena pred isključenje je prošle godine bilo poslano na oko 6,6 milijuna adresa u Njemačkoj, od četrdesetak milijuna kućanstava u ovoj zemlji.

Nakon toga je skupo opet doći do električne energije: ne samo da se treba podmiriti račun iz prošlosti, nego u se u pravilu naplaćuje usluga kao da je riječ o posve novom priključku. Ta naknada onda iznosi četrdesetak, ali kod nekih opskrbljivača i po 200 eura za priključenje.

DW navodi i kako struja u Njemačkoj postaje sve skuplja. Od godine 2000. ako se zbroji i cijena kilovata i svi nameti zbog prelaska na ekološku energiju, ispada da se cijena popela sa 15 na oko 30 centi po kilovatsatu.

Kao i u mnogim drugim slučajevima, najteže su pogođena samačka domaćinstva: udruge za socijalnu skrb tvrde kako iznos minimalne socijalne pomoći, Harz IV. jednostavno nije dovoljan da pokrije trošak za struju u domaćinstvu u kojoj živi samo jedna osoba.

Povrh toga, osobe malenih prihoda su 'sumnjive' energetskim koncernima. Gotovo nikad im se ne nude neke tarife koje bi bile povoljnije, nego 'zaglave' u najskupljoj kategoriji. I na koncu je tu i apsurd života u siromaštvu: imućne obitelji kupuju sve novije kućanske aparate koji i troše sve manje energije. 

23.10.2017.

Koen Lenaerts (foto: EUI / wikimedia commons)

PREDSJEDNIK SUDA EU SAVJETUJE SLOVENCIMA 'Nemojte tužiti Hrvatsku, ugledajte se na Austriju i Njemačku'

21.04.2018.

Slovenija je uvjerena da zbog hrvatskog odbijanja primjene arbitražne presude dolazi do slučajeva konkretnih povreda europskog prava. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije