NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.01.2018
tekst
tekst

EU

ŽIVOT U MRAKU U bogatoj Njemačkoj prošle godine isključena struja u 330 tisuća domova

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

DW navodi i kako struja u Njemačkoj postaje sve skuplja.

Br. pregleda: 1217

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Autor: CroExpress/DW

Godišnje izvješće Agencije za mrežnu povezanost (Bundesnetzagentur) i Ureda za zaštitu tržišne utakmice (Bundeskartellamt) svjedoči kako je 2016. u 330 tisuća domova u ovoj zemlji i konačno isključena struja zbog neplaćanja računa, javlja
Deutsche Welle.

Kako navodi njemački online dnevnik, to se ne događa odmah nakon što se propusti uplata jedan mjesec. Prvo slijedi čitav niz upozorenja, opomena, onda se počinje i prijetiti isključenjem i korisniku se konačno šalje konačan rok do kojeg mora podmiriti račun. Tek nakon toga se korisnik isključuje.

Opomena pred isključenje je prošle godine bilo poslano na oko 6,6 milijuna adresa u Njemačkoj, od četrdesetak milijuna kućanstava u ovoj zemlji.

Nakon toga je skupo opet doći do električne energije: ne samo da se treba podmiriti račun iz prošlosti, nego u se u pravilu naplaćuje usluga kao da je riječ o posve novom priključku. Ta naknada onda iznosi četrdesetak, ali kod nekih opskrbljivača i po 200 eura za priključenje.

DW navodi i kako struja u Njemačkoj postaje sve skuplja. Od godine 2000. ako se zbroji i cijena kilovata i svi nameti zbog prelaska na ekološku energiju, ispada da se cijena popela sa 15 na oko 30 centi po kilovatsatu.

Kao i u mnogim drugim slučajevima, najteže su pogođena samačka domaćinstva: udruge za socijalnu skrb tvrde kako iznos minimalne socijalne pomoći, Harz IV. jednostavno nije dovoljan da pokrije trošak za struju u domaćinstvu u kojoj živi samo jedna osoba.

Povrh toga, osobe malenih prihoda su 'sumnjive' energetskim koncernima. Gotovo nikad im se ne nude neke tarife koje bi bile povoljnije, nego 'zaglave' u najskupljoj kategoriji. I na koncu je tu i apsurd života u siromaštvu: imućne obitelji kupuju sve novije kućanske aparate koji i troše sve manje energije. 

23.10.2017.

YouTube screenshot

(VIDEO) LJUDI SU LETJELI Orkanski vjetar u Nizozemskoj nosi ljude, bicikle, kontejnere...

18.01.2018.

Stotine letova je otkazano, a smanjen je i broj putovanja vlakom. Više>

YouTube screenshot

AUSTRIJSKI 'SLOBODNJAK' IZAZVAO BURNE REAKCIJE Zbog posjete tzv. Danu Republike Srpske

12.01.2018.

Vicekancelar i predsjednik FPOe-a Strache se u prošlosti više puta zalagao za to da Srbi i Hrvati u BiH dobiju pravo na odcjepljenje. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich