NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.10.2017
tekst
tekst

Svijet

ZASTRAŠUJUĆI PODACI Broj pretile djece se udeseterostručio u 40 godina, neslavni rekorder među bogatim državama je...

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Polinezija i Mikronezija su imali najvišu stopu dječje pretilosti prošle godine.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Broj pretile djece i adolescenata diljem svijeta se udeseterostručio u zadnjih 40 godina a rast se ubrzava u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, posebice u Aziji, pokazalo je u srijedu veliko istraživanje.

Stope dječje i tinejdžerske pretilosti su stabilne u Sjedinjenim Državama, sjeverozapadnoj Europi i drugim bogatim zemljama, ali tu ostaju "neprihvatljivo visoke", rekli su istraživači Imperial College London i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

'Tijekom 40 godina došli smo s oko 11 milijuna do više od deseterostrukog povećanja na 120 milijuna pretile djece i adolescenata diljem svijeta', rekao je na konferenciji za novinare vodeći autor Majid Ezzati s fakulteta za javno zdravlje Imperial Collegea London.

To znači da je skoro 8 posto dječaka i skoro 6 posto djevojčica diljem svijeta bilo pretilo u 2016., naspram manje od jedan posto za oba spola u 1975.

Dodatnih 213 milijuna djece u dobi od 5 do 19 godina imalo je pretjeranu težinu prošle godine, ali su bili ispod praga pretilosti, prema najvećem ikad urađenom istraživanju temeljenom na mjerenju visine i težine 129 milijuna ljudi.

Istraživači su pozvali na bolju prehranu u kući i u školi te više fizičkog vježbanja kako bi se spriječilo da ova generacija postanu odrasli s povećanom opasnošću od dijabetesa i raka zbog pretjerane težine.

Jasne naljepnice na prehrambenim proizvodima s podatcima o sadržaju soli, šećera i masnoća su potrebne kako bi pomogle potrošačima da donesu "zdrave odluke", reklo je istraživanje.

Trebalo bi razmotriti oporezivanje i oštra ograničenja reklamiranja hrane smeća, navodi studija. WHO je već preporučio 20 postotni porez na zašećerene napitke kako bi se smanjila potrošnja.

Južna Afrika, Egipat i Meksiko, koji su 'prije četiri desetljeća imali vrlo nisku razinu pretilosti' sada imaju među najvećima stope pretilosti kod djevojčica, između 20-25 posto, rekao je Ezzati.

'Iskustva istočne Azije i Latinske Amerike te Kariba pokazuju da je prijelaz od premršavosti do pretjerane težine i pretilosti može biti brz', rekla je studija.

Ako se nastave sadašnji trendovi 2022. će biti više pretile djece i tinejdžera nego premršavih, kojih sada ima 192 milijuna, od čega je polovica u Indiji, reklo je istraživanje.

Polinezija i Mikronezija su imali najvišu stopu dječje pretilosti prošle godine, 25,4 posto kod djevojčica i 22,4 posto kod dječaka, a slijedi ih 'regija s visokim prihodima engleskog govornog područja' koja uključuje Sjedinjene Države, Kanadu, Australiju, Novi Zeland, Irsku i Britaniju.

Među zemljama s visokim prihodima Sjedinjene Države imaju najvišu stopu pretilosti kod djevojčica i dječaka, 19,5 posto i 23.3 posto.

12.10.2017.

Foto: Hina/Milan Obradović/BETAPHOTO

IVICA DAČIĆ 'Sto puta smo rekli Hrvatima: manite se optužbi iz prošlosti'

05.10.2017.

Zadnjih dana rasplamsao se verbalni sukob između Zagreba i Beograda. Više>

Foto: Hina/Tanjug

'VOJVODINA=KATALONIJA' Diljem pokrajine izvješene katalonske zastave i ispisani grafiti

02.10.2017.

Zastave Katalonije izvješene na sjedištima LSV-a. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Rutesheim - Croatia B

FOTO: Hrvatski dan Luksemburg

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Löchgau

FOTO: Hercegovačka večer u Gerlingenu

FOTO: Štenci za udomljavanje

FOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen