NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.09.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

HRVATICA IZ BEČA SE POŽALILA AUSTRIJSKIM NOVINAMA 'Preživljavam od 845 eura mjesečno'

Foto; krone.at

'Ja i moja djeca ne bismo si mogli priuštiti nove mobitele i brendiranu odjeću'.

Br. pregleda: 10623

Foto; krone.at

Autor: Z.S.

Gospođa Miriam (59) iz Hrvatske nakon 24 godine rada u glavnom gradu Austrije, Beču, živi od 845 eura državne pomoći mjesečno. Kako kaže, to joj nije dovoljno. Svoju priču ispričala je za
Kronen Zeiutung.

Miriam je u Beč došla kao izbjeglica 1992., bez poznavanja jezika. Uspoređuje se s današnjim izbjeglicama.

'Ja i moja djeca ne bismo si mogli priuštiti nove mobitele i brendiranu odjeću'.

Miriam je radila razne poslove, a najduže kao njegovateljica. Međutim, kada je njegovateljska tvrtka 2011. otišla u stečaj život joj je postao mnogo teži. Zbog operacije nije mogla raditi pet mjeseci. Bila je u lošem psihičkom stanju. Ukupno je, kaže, uspjela uplaćivati u mirovinski fond 24 godine. 

Zahvaljujući državi ona sada živi od 845 eura mjesečno. No, troškovi života su, kaže, veliki. Najam stana plaća 527 eura, struju i plin 48 eura. Grijanje 86 eura, osiguranje 25, mobitel 25, internet 32 itd. Zato mora i sama ponešto zaraditi, a posuđivala je novac i od prijatelja. I rasprodaje sve što ima. Televiziju, nakit... Udomila je, tvrdi, i svoju mačku jer nema novca za njenu hranu. Osim toga, ostala je dužna 1400 eura viška isplaćene novčane pomoći za stanovanje pa i to otplaćuje u ratama po 20 eura. Nešto novca, kaže, zaradi glačajući za svoju djecu. Naime, gđa Miriam ima troje odrasle djece.

Do mirovine joj treba još godina dana. Njena dva zahtjeva za mirovinom odbijena su. Očekuje da će dobivati 780 eura mirovine. Kaže da joj je možda i bolje sada.

Komentatori članka objavljenog u Kronen Zeitungu uglavnom nemaju razumijevanja za njenu situaciju. Neki navode kako i mnogi umirovljenici nakon 40 godina rada u Austriji žive od slične svote novca, a mnogi opisuju i svoje primjere. Drugi pišu kako su joj troškovi života previsoki za takva primanja. Treći joj poručuju neka se vrati u Hrvatsku jer je rat završio.

A najviše se komentara odnosi na činjenicu da gđa Miriam ima troje odrasle djece pa mnogima nije jasno kako je moguće da se netko uz troje djece žali da nema za život. 

No, ima i onih koji kritiziraju austrijsku socijalnu državu.


10.10.2017.

Foto: Hina

ČUDESNA ŽIVOTNA PRIČA LUKE MODRIĆA Od zapaljene kuće i prognaništva do najboljeg igrača svijeta

25.09.2018.

Modrić je bio predodređen za to da postane vrhunski igrač. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi