NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.10.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Australije

MILAS HRVATIMA MELBOURNEA 'Vaši korijeni su u Hrvatskoj, vi ste naše zelene grane raširene po svijetu; u domovinu ste uvijek dobrodošli'

Foto: DUZHIRH

Poručio mladima da nastave njegovati svoj hrvatski identitet.

Foto: DUZHIRH

Foto: DUZHIRH

Autor: CroExpress

Hrvatsko izaslanstvo na čelu sa Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ivanom Penavom, gradonačelnikom grada Vukovara, posjetilo je Melbourne.

Izaslanstvo je prvog dana posjeta ovom gradu obišlo Victorian School of Languages te su obišli prostorije škole u kojoj se od 1978. godine u redovnoj nastavi uči hrvatski kao strani jezik. Nakon toga delegacija je posjetila i Hrvatski centar u Geelongu, čiji Lado ove godine slavi 45. godišnjicu postojanja. Delegaciji je u prostorijama Australsko - hrvatskih društvenih usluga izvršna direktorica Franci Buljat predstavila rad te neprofitne udruge koja brine o starijim i nemoćnim, osobama s invaliditetom te koja također organizira učenje hrvatskog jezika za odrasle, budući da štićenici udruge u starijoj dobi često pričaju isključivo hrvatskim jezikom.

U večernjim satima održan je susret s iseljenicima. Tom prigodom, državni tajnik Milas snažno je naglasio važnost očuvanja hrvatskog jezika među mladim generacijama te su predstavljeni iskoraci na tom području, prilagođeni upravo potrebama tih naraštaja u Australiji. Nakon toga uslijedila je predstava ‘Vukovarska večer’ u prostorijama AHD Melbourne.

Susret u HKC Sunshine

Desetog dana posjeta Hrvatima u Australiji, izaslanstvo je održalo radni sastanak s predstavnicima Hrvata iz gospodarskog, društvenog i kulturnog života Melbournea te se, na godišnjoj zabavi u organizaciji Folklorne skupine 'Mladi Hrvati' iz Clifton Hill-a, susrelo s hrvatskim iseljenicima u Hrvatskom katoličkom centru Sunshine.

‘Zahvaljujem se na predanom trudu uloženom u svaki nastup kojim njegujete svoju hrvatsku kulturnu baštinu, toliko daleko od svoje domovine, vašim roditeljima koji nikada nisu dopustili da hrvatski duh zamre u bilo kojem hrvatskom domu te našim misionarima i svim vašim učiteljima koji trajno prenose ljubav prema Hrvatskoj na naše mlade ovdje u Australiji’, rekao je državni tajnik Milas i poručio:

‘Dragi mladi, nastavite njegovati svoj hrvatski identitet i znajte da se svaki vaš uspjeh slavi i u domovini. Hrvatski duh ne poznaje udaljenosti, pogotovo danas kada nas dijeli samo jedan mail. Znajte da ste u domovinu uvijek dobro došli, da vas ona uvijek čeka i priželjkuje i da ste vi njezini najbolji ambasadori koji ju čine ponosnom. Znajte da je kultura koju njegujete jedna jako stara, bogata i cijenjena europska kultura. Znajte da su vaši korijeni u Hrvatskoj, a vi ste naše zelene grane raširene po cijelom svijetu’.

10.10.2017.

Foto: FA Hrvatska Zora

(VIDEO) BITKA ZA VUKOVAR Hrvati Melbournea ugostili vukovarske heroje

16.10.2017.

Nakon svete mise održan je ručak s herojima obrane Vukovara. Više>

Foto: hrvatiizvanrh.hr

NIJE MOGLO LJEPŠE Novozelandski Hrvati proslavili Dan neovisnosti s vukovarskim herojima

13.10.2017.

Hrvatsko izalsanstvo predvođeno Zvonkom Milasom. Više>

YouTube screenshot

(VIDEO) ČUVARI NAŠIH OBIČAJA U MELBOURNEU Pogledajte video priču o 'Mladim Hrvatima'

11.10.2017.

Oni će iduće godine proslaviti četvrto desetljeće djelovanja. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Rutesheim - Croatia B

FOTO: Hrvatski dan Luksemburg

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Löchgau

FOTO: Hercegovačka večer u Gerlingenu

FOTO: Štenci za udomljavanje

FOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen