NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.07.2018
tekst
tekst

Svijet

HRVATI U SRBIJI MOGLI BI DOBITI ŠTO VEĆ DUGO IMAJU SRBI U HRVATSKOJ Zajamčene predstavnike u parlamentu

Foto: Wikipedia

Srbija prihvatila tu obvezu potpisivanjem sporazuma.

Br. pregleda: 2178

Foto: Wikipedia

Autor: Hina/CroExpress

Srbija je spremna razmotriti izmjenu zakonskih rješenja, pa i promjenu Ustava, kojima bi se omogućilo hrvatskoj manjini izravnu zastupljenost u parlamentu Srbije, naveo je među ostalim novi predsjednik srpske strane u Međunarodnom mješovitom odboru (MMO) Srbije i Hrvatske Ivan Bošnjak u ponedjeljak u Subotici.

On je vodio sastanak koji su članovi srbijanskog dijela MMO-a održali u sjedištu Sjeverno-bačkog okruga s predstavnicima hrvatske manjine u sklopu priprava za susret s izaslanstvom državnih tijela Republike Hrvatske.

‘Interes je hrvatske manjine, a jedna od obveza koja je potpisivanjem ovoga sporazuma Srbija preuzela, jeste zajamčeno mjesto na svim razinama’, rekao je Bošnjak na konferenciji za novinare poslije sastanka.

Kroz dijalog i konzultacije sa stručnom javnošću, dodao je, ‘pokušat ćemo inicirati izmjenu određenih zakonskih rješenja, s jedne strane, a s druge, očekujemo da zbog ovoga – ne samo manjinskog pitanja nego i drugih pitanja - dođe do eventualnih ustavnih promjena’, kako bismo pridonijeli da to pitanje bude nadvladano. Dodao je kako su predstavnici hrvatske manjine naveli i problem nepostojanja prostora odnosno financiranja udruga kulture u više mjesta Vojvodine.

‘Na razini nekoliko lokalnih samouprava dat ćemo signale s republičke razine da se osigura dovoljno prostora i odgovarajuće uvjete za njihov rad. Naravno, uobičajeno je pitanje financiranje tih organizacija, pa ćemo s truditi da u sljedećem razdoblju pronađemo odgovarajuća sredstva za njihove aktivnosti’, rekao je Bošnjak.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić izjavio je kako su predstavnici hrvatske manjine govorili o otvorenim pitanjima ali su i pohvalili rad državnih tijela za ona koja su riješena.

‘Kod navođenja problema, za ona jednostavnija dobili smo obećanja da će biti riješena, a kod složenijih iskazana je spremnost da se napokon otvoreno razgovara, prije svega u cilju implementacije Međudržavnog sporazuma o zaštiti srpske i hrvatske manjine u dvije zemlje’, naveo je među ostalima Bačić.

Predsjednik srpskog dijela MMO-a Ivan Bošnjak na koncu je rekao kako je u tijeku usuglašavanje s hrvatskom stranom o datumu i mjestu održavanja sljedeće sjednice Mješovitoga odbora, koja bi trebala biti održana do Božića ove godine.

10.10.2017.

Foto: Hina

'ZABORAVITE 'IT'S COMING HOME'' Vodeći australski medij pozvao Australce da navijaju za Hrvatsku

11.07.2018.

Australija vjerojatno duguje više Hrvatskoj nego bilo kojoj drugoj naciji što se nogometa tiče. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje

FOTO: 52. Tamburaški festival