NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.09.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

(VIDEO) NA DANAŠNJI DAN PRIJE 83 GODINE Ubijen jugoslavenski kralj Aleksandar Karađorđević

Ubio ga Vlada Šofer.

Br. pregleda: 4331

Autor: Dražen Krajcar/Povijest.hr

U francuskom lučkom gradu Marseillesu devetog listopada 1934. godine ubijen je jugoslavenski kralj Aleksandar Karađorđević. Atentat su zajedno organizirali ustaše i makedonska revolucionarna organizacija VMRO, koje su težile stvaranju neovisne Hrvatske i Makedonije. U atentat su bile umiješane i pojedine strane sile, u prvom redu Mussolinijeva Italija, koja je imala teritorijalne pretenzije prema Jugoslaviji, odnosno njezinoj jadranskoj obali.

Naime, iako se u vanjskoj politici oslanjao na Francusku kralj Aleksandar želio se približiti i Njemačkoj i Italiji. Dolaskom Hitlera na vlast Francuzi su se zabrinuli zbog ovog zbližavanja te njihov ministar vanjskih poslova Louis Barthou dolazi u Beograd u lipnju 1934. gdje raspravlja o situaciji u Europi i dogovara posjet Aleksandra Francuskoj. Saznavši za put ustaški vođa Ante Pavelić i vođa VMRO-a Vančo Mihajlov (obojica su bila u emigraciji) odlučuju se za akciju, želeći Aleksandrovim ubojstvom potaknuti nerede u Kraljevini Jugoslaviji. Prešutnu podršku dobili su u vrhovima vlasti Italije i Mađarske, a atentat je pripreman u Janka Pusti u Mađarskoj. Dokopavši se planova puta osnovana je grupa koju je predvodio Eugen Dido Kvaternik. Grupa je lažnim putovnicama ušla u Francusku gdje se podijelila – jedan dio čekao je u Marseillesu, a drugi u Parizu.

Jugoslavenska tajna služba saznala je za pripremu atentata, ali je Aleksandar odbio odgoditi putovanje. U Marseilles je stigao na razaraču Dubrovnik. Dočekao ga je Barthou, pa su zajedno sjeli u automobil i provezli se ulicama ispunjenima klicajućom gomilom koja je izražavala dobrodošlicu. U jednom trenutku iz gomile je istupio atentator Veličko Georgijev Kerin i pucao na kralja, francuskog ministra i vozača automobila.

Kerin, poznat pod psedonimom Vlado Černozemski i nadimkom Vlada Šofer, radio je kao vozač vođe VMRO-a i bio je iskusan strijelac. Odmah je na licu mjesta proboden mačem jednog francuskog časnika, a zatim ga je dokrajčila bijesna gomila. Naknadno je utvrđeno da francuski ministar Barthou nije umro od njegovog metka, nego od metka koji je ispalio jedan francuski policajac u pokušaju da upuca Kerina.

Kralj Aleksandar izdahnuo je na licu mjesta. Prema pisanju novina posljednje su mu riječi bile: 'Čuvajte mi Jugoslaviju.' Prema njegovoj oporuci vlast u Jugoslaviji, do punoljetnosti njegovog sina Petra, preuzelo je namjesništvo na čelu s knezom Pavlom Karađorđevićem, Aleksandrovim bratićem.

09.10.2017.

Foto: Flickr/Blogtrepreneur

PET ZNAKOVA Provjeri jesi li ovisan/a o društvenim mrežama

20.09.2018.

Istraživanja pokazuju da one uzrokuju veću ovisnost od alkohola ili cigareta. Više>

Facebook snimka zaslona

(VIDEO) NESVAKIDAŠNJI PRIZOR KOD VISA Dupini se 'utrkivali' s jurećim trajektom

19.09.2018.

Ljudi su se maknuli, dupini su imali drugačiji plan. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi