NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.09.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

PLENKOVIĆ S TALIJANSKIM HRVATIMA Došli predstavnici naše manjine iz Rima, Udina, Molisea, Milana...

Foto: Hina

Na susretu s Hrvatima Plenković je rekao kako trebaju održavati svoj hrvatski identitet.

Foto: Hina

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik vlade Andrej Plenković je doputovao u petak u posjet Vatikanu, a po dolasku sastao se s predstavnicima Hrvata u Italiji u hrvatskom veleposlanstvu u Rimu, te se neformalno susreo i s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem.

Plenković se u palači Chigi neformalno susreo s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem, rečeno je Hini iz hrvatskog izaslanstva.

Na susretu s Hrvatima Plenković je rekao kako trebaju održavati svoj hrvatski identitet.

‘Vama želim da gajite i baštinite hrvatski identitet, hrvatsku kulturu, osobito tamo gdje su Hrvati autohtona manjina’,rekao je Plenković u svom obraćanju.

Na susret s premijerom došli su predstavnici Hrvata iz Rima, Udina, Milana, Molisea, a on je izrazio zadovoljstvo zbog prigode da se sastane s njima i da porazgovaraju o jačanju položaja Hrvata u Italiji.

Zanimale su ga aktivnosti i napori koje ulažu u jačanje odnosa između Hrvatske i Italije. Istaknuo je da dvije zemlje imaju izrazito razgranatu političku, gospodarsku i kulturnu suradnju.

Podsjetio je da se prije nekoliko dana u Tallinnu sastao s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem s kojim je razgovarao o mnogim pitanjima.

‘Ono što je važno, Italija će nas podupirati na putu za ulazak u schengenski prostor, podupirat će nas i u našim naporima da ispunimo kriterije za prihvaćanje eura budući da je to jedan od onih elemenata koji je bio dio našeg pristupnog ugovora, ali ćemo isto tako zajedno raditi na jačanju gospodarske, trgovinske suradnje, ulaganja, obrazovanja i jačanja jadranske i sredozemne orijentacije’, rekao je Plenković.

Govoreći o svom sutrašnjem posjetu Vatikanu, premijer je rekao mu je čast da je doputovao u posjet Svetoj Stolici, a sutrašnji susret s papom Franjom ocijenio je ‘jednim od najreferentnijih trenutaka u poslu bilo kojeg predsjednika vlade u smislu međunarodnih aktivnosti’.

Sveti Otac primit će u subotu u audijenciju premijera s obitelji.

Plenković će se također sastati s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom, a posjetit će i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima.

07.10.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice