NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.07.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

SABORSKI VRITNJAK Na današnji dan prije 132 godine hrvatski zastupnik udario je ozloglašenog Khuena Hedervarya nogom u stražnjicu

Khuen Héderváry 1910. godine

U žustroj saborskoj raspravi 5. listopada 1885.

Br. pregleda: 1935

Khuen Héderváry 1910. godine

Autor: CroExpress

Saborski vritnjak je naziv za događaj u kojem je za vrijeme velike rasprave, pravaški zastupnik Josip Gržanić, udario usred sabornice bana Károlyja Khuena Héderváryja nogom u stražnjicu.

U žustroj saborskoj raspravi 5. listopada 1885.., ban Khuen Héderváry opravdavao je nezakonito otuđenje važnih hrvatskih spisa koji su odneseni u Mađarsku. To su bili tzv. 'Komorni spisi', koje je ljeti 1885. po noći, iz Hrvatskog arhiva otpremio u Budimpeštu. S velikim nestrpljenjem se čekalo jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora da se Khuena pita zašto je to učinio.

5. listopada 1885. g. Khuen Héderváry se u jednom trenutku popeo za govornicu i stao govoriti o sudbini Komornih spisa. Ali kada je rekao kako 'on dvoji o poštenom posjedu Hrvatske na te spise', pravaški zastupnici su jednostavno pobješnjeli. Izbila je žestoka svađa i Héderváry je u jednom trenutku krenuo iz sabornice, ali David Starčević je rekao Josipu Gržaniću, kako ban ne smije samo tako izaći van pa je Gržanić krenuo za njim, izgurao ga iz sabornice i pritom ga udario nogom u stražnjicu. Na to je uslijedio i glasan povik E. Kumičića: 'Narode! Tat je van izbačen! Ti si dobio zadovoljštinu!'.

Poslije tih događaja David Starčević, Eugen Kumičić i Josip Gržanić bili su odmah pritvoreni. Khuenove pristaše su po svaku cijenu htjeli dokazati da nitko nije udario niti mogao udariti 'preuzvišenoga gospodina bana'. Ali pravaš Grga Tuškan, odnosno do 5. listopada dr. Grga Tuškan, u istražnom je zatvoru (10. listopada 1885.) izjavio: 'Ja držim da je Preuzvišeni g. ban udaren nogom...' Grgi Tuškanu je nakon toga oduzeta doktorska titula, kao i Davidu Starčeviću, i osuđeni su na 6 mjeseci zatvora. Završetak suđenja popratili su žestoki prosvjedi.

Gržanić izlazi iz zatvora nakon 5 mjeseci i Zagrepčani ga dočekuju s ovacijama. Vraća se u Senj gdje vodi Senjsku čitaonicu i Senjsku štedionicu, a pokreće i novo brodarsko društvo. Politički djeluje kao vođa Čiste stranke prava i pristaša je Josipa Franka. Pokušava se ponovno kandidirati za zastupnika, ali to mu zbog sukoba s Héderváryjem nikada više neće uspjeti. 1903. godine ponovno je umiješan u prosvjede protiv mađarskih natpisa te Gržanić ulazi u sukob sa senjskim gradonačelnikom od kojeg Héderváry traži naplatu štete. 1907. godine kandidirao se u Perušiću, ali smrt ga sprječava da bude izabran. Umro je 29. listopada od kapi.

05.10.2017.

Foto: Zoran Stupar

ČUDESNI BRIJUNI Ovih 10 fotografija uvjerit će vas da je krajnje vrijeme da ih posjetite

09.07.2018.

Ovaj hrvatski nacionalni park pravi je raj za turiste. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje

FOTO: 52. Tamburaški festival