NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.03.2018
tekst
tekst

Hrvatska

SUBOTA JE BILA DAN KAO STVOREN ZA IDILIČAN IZLET NA UČKU Tragedija se dogodila u trenu...

Foto: HGSS

Dolaskom prvih spašavatelja na mjesto nesreće potvrdile su se najcrnje slutnje.

Foto: HGSS

Autor: HGSS/CroExpress

Potok Banina izvire na Učki na platou ispod Poklona i ulijeva se u more kod Ike. Putem do mora Banina stvara duboko usječenu bujičnu dolinu. To je jedan od tri dominantna kanjona na Učki, gledajući s kvarnerske strane. 

Kilometarski dug kanjon najzanimljiviji je u početnom dijelu te je uz njega sprovedena dobra planinarska staza. Staza kreće u blizini ulaza u tunel Učka s kvarnerske strane te većim dijelom prati korito potoka sve do izvora. Na nekim se mjestima staza uzdiže visoko nad vodotokom zaobilazeći kaskade i slapove. Na stazi je i nekoliko mostića te dio osiguran sa sajlom kao rukohvatom.

Subota je bila prekrasan jesenji dan, kao stvoren za idiličan izlet, planinarenje s obitelji i prijateljima.Desilo se to u trenu. Korijen, skliski kamen, spuštanje, nepažnja i umor... Starija planinarka se prilikom spuštanja poskliznula na stazi, otkotrljala u provaliju i poginula.

Putem centra 112 alarmirana je Hrvatska gorska služba spašavanja. Odmah po dojavi prema Učki su upućena desetorica najbližih gorskih spašavatelja. U početku akcije spašavateljima nije bila poznata sudbina unesrećene osobe obzirom da se tijelo nakon pada nalazilo na nepristupačnom mjestu. Dolaskom prvih spašavatelja na mjesto nesreće potvrdile su se najcrnje slutnje.

Nakon očevida tijelo nastradale osobe smješteno je u brdsku nosilju. Uz pomoć užeta i sistema Svetog Bernarda nosiljka s tijelom je izvučena iz kanjona te potom spuštena s planine. 

Običaj gorskih spašavatelja je da se nosiljka s tijelom pokojnika uresi zimzelenim vjenčićem ili grančicama, simbolom vječnosti.

04.10.2017.

Foto: MORH/J.Kopi

JUNAČKA AKCIJA HRVATSKIH VOJNIKA Mještanin Letovanića umalo se utopio u traktoru kad su ga Marin, Agim i Marko uočili

15.03.2018.

Mještani Letovanića i sela Brod zahvalni su pripadnicima Hrvatske vojske na pomoći u obrani od poplava. Više>

Foto: CroExpress

FOTO VIJEST Kad u Hrvatskoj stigne mirovina

14.03.2018.

Isplata mirovina za veljaču 2018. u Hrvatskoj je započela u petak, a evo kako izgledaju poslovnice Hrvatske pošte u prvim danima isplate. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku

FOTO: Korčula

FOTO: Zimska vježba MORH-a