NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.03.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Australije

(FOTO) MILAS U SYDNEYU, WOLLONGONGU I CAMPBELLTOWNU Susreo se s hrvatskim iseljenicima

Foto: hrvatiizvanrh.hr

U katoličkim centrima.

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Autor: CroExpress

Tijekom četvrtog i petog dana posjeta Australiji, hrvatsko izaslanstvo predvođeno Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ivanom Penavom, gradonačelnikom grada Vukovara posjetilo je Hrvatski katolički centar i crkvu Gospe Velikog hrvatskog zavjeta, Blacktown, Sydney i Hrvatski katolički centar Marije Kraljice Hrvata, Wollongong gdje su se susreli sa Fra Josipom Kešinom, župnikom i fra Ivom Tadićem, delegatom Hrvatske inozemne pastve u Australiji i Oceaniji te brojnom hrvatskom zajednicom.

Tom prigodom, državni tajnik Milas je zahvalio hrvatskoj katoličkoj crkvi na doprinosu u očuvanju hrvatskog jezika, kulture i identiteta u svijetu. 'Vaše poslanje ukorijenjeno je u hrvatsku prošlost, ali i budućnost, te vam u ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske od srca na tome zahvaljujem.'

Na otvorenju izložbe fotografija Foto kluba Zagreb 'Hrvatska danas' i višestruko nagrađivane kazališne predstave 'Wild Violet' u izvedbi Josipe Draisme u Campbelltownu, državni tajnik Milas je naglasio kako je uloga hrvatskog iseljeništva u očuvanju hrvatske kulturne baštine posebno važna. ' Stoga vas pozivam da stvarate hrvatsku umjetnost, da ju podržavate, kako bi hrvatska kultura bila prepoznata ne samo kao dio vrhunske europske, već i svjetske kulture. A Vlada Republike Hrvatske će podržavati taj uzajamni trud.'

George Brticevic, gradonačelnik grada Campbelltown-a, iz druge generacije hrvatskih iseljenika u Australiji, nazočio je ovom, za hrvatsku zajednicu, značajnom kulturnom događaju.

Hrvatsko izaslanstvo sastalo se i sa gospodarstvenicima, članovima Australsko-hrvatske gospodarske komore.

Prema zadnjem popisu stanovništva, u Sydneyu ima oko 60.000 Hrvata raznih generacija. Organizirani su u brojne klubove, društva, folklorne grupe i crkve. Važno je naglasiti da prvi Hrvati u Sydney stižu sredinom 19 stoljeća. Najveći val Hrvata došao je u Sydney nakon II. Svjetskog rata gdje je u Sydneyu 1952. osnovan 'Hrvatski Caritas' čija zadaća je bila pomaganje našim doseljenicima. 

Hrvatski useljenici su uvelike doprinijeli napretku Sydneya i Australije, tako što su među prvima otvorili vinarije, kooperative u otkupu mlijeka, ribolovne zadruge i drugo.

03.10.2017.

Charles Billich otkriva svoje remek djelo (foto: Ina Vukić)

OTKRIVENO NOVO REMEK DJELO CHARLESA BILLICHA Šahovnica hrvatske povijesti

07.02.2018.

Unutar Billicheve galerije u Sydneyu, njegov se stvaralački proces otvorio ispred naših očiju. Više>

Foto: AHD Melbourne

ANTE JURIĆ IZ MELBOURNEA Štovatelj Pavelića i NDH više neće biti član Vladina Savjeta za Hrvate izvan RH

11.01.2018.

Iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH javljaju kako je pokrenut postupak Jurićevog razrješenja. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku

FOTO: Korčula

FOTO: Zimska vježba MORH-a