NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.07.2018
tekst
tekst

Poslovne vijesti

PRVI PUT U POVIJESTI HRVATSKE Ove godine imat ćemo 100 milijuna turističkih noćenja

Rovinj (foto: Pixabay.com)

Najpopularniji Dubrovnik, Rovinj, Poreč...

Br. pregleda: 1490

Rovinj (foto: Pixabay.com)

Autor: CroExpress

Od siječnja do rujna u Hrvatskoj je ostvareno 17 milijuna dolazaka (+13 posto) i 97,2 milijuna noćenja (+12 posto). Riječ je o odličnim rezultatima koji potvrđuju ranije najave ministra turizma Garija Cappellija i direktora Glavnog ureda HTZ-a Kristjana Staničića da će ovo biti godina u kojoj će hrvatski hrvatski turizam po prvi put u povijesti ostvariti 100 milijuna noćenja.

‘Dosadašnji podaci ove već rekordne turističke godine rezultat su kvalitetno odrađene pripreme, promišljenih marketinških aktivnosti, sve većeg broja kvalitetnih turističkih ponuda i zajedničke suradnje svih dionika u turističkom sustavu. Vjerujem da će pozitivni trendovi nastaviti do kraja godine i da ćemo time još jednom potvrditi da je Hrvatska danas jedna od najpopularnijih turističkih destinacija koja privlači sve više gostiju tijekom svih dijelova godine. Naš budući uspjeh temelji se na kontinuiranom unapređivanju kvalitete i održivom razvoju. Svaka destinacija dio je ukupne turističke priče Hrvatske i zato je iznimno važno da se na svim razinama planira i razmišlja dugoročno kako bi turizam i u budućnosti mogao nastaviti razvijati i potaknuti gospodarski razvoj cjelokupnih zajednica’, istaknuo je ministar Cappelli.

Prvi put 2,6 milijuna dolazaka iz Njemačke

Staničić je pak naglasio odlične rezultate koji su postignuti na tradicionalno jakim tržištima. ‘Njemačka je zemlja iz koje nas tradicionalno posjećuje najviše turista. Ipak, riječ je o vrlo velikom tržištu s kojeg i dalje imamo velike potencijale pa nas stoga izuzetno vesele dosad postignuti rezultati jer smo po prvi put u povijesti s njemačkog tržišta ostvarili 2.6 milijuna dolazaka. Navedeni rezultat predstavlja porast od 16 posto za prvih devet mjeseci, a nastavak pozitivnih trendova očekujemo i za buduća razdoblja. Odlične rezultate bilježimo i na ostalim tržištima pa tko već sada imamo čak šest tržišta s kojih smo ostvarili više od 5 milijuna noćenja, a osim Njemačke to su Slovenija, Austrija, Poljska, Češka i Italija’, zaključio je direktor Staničić dodavši kako značajan udio u dobrim rezultatima imaju i domaći turisti koji su tijekom prvih devet mjeseci ostvarili više od 11 milijuna noćenja.

Promatrajući pak period od siječnja do rujna, strani turisti su ostvarili 15,3 milijuna dolazaka (+14 posto) i 86,2 milijun noćenja (+12 posto), a poraste bilježe i domaći turisti s rastom od 8 posto u dolascima i 13 posto u noćenjima. U periodu od siječnja do rujna najviše je noćenja ostvareno u Istri (26,7 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj županiji (18,3 milijuna noćenja) te na Kvarneru (17,9 milijuna noćenja). Slijede Zadarska županija sa 13,1 milijuna noćenja, Dubrovačko-neretvanska županija s 7,8 milijuna noćenja, Šibensko-kninska sa 7 milijuna noćenja, Ličko-senjska županija s 3,1 milijuna noćenja te Zagreb s 1,7 milijuna noćenja. Na kontinentu je ostvareno 1,6 milijuna noćenja (+16 posto), a najviše noćenja je ostvareno u Karlovačkoj županiji (532 tisuća noćenja), Krapinsko-zagorskoj županiji (249 tisuća noćenja) te u Osječko-baranjskoj županiji (139 tisuća noćenja).

Najpopularniji Dubrovnik, Rovinj, Poreč...

Tijekom prvih devet mjeseci najviše noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke (19,9 milijuna noćenja), Slovenije (9,8 milijuna noćenja), Austrije (7,3 milijuna noćenja), Poljske (6,3 milijuna noćenja) i Češke (5,4 milijuna noćenja), a top destinacije po noćenjima su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Medulin i Umag. Od ukupnog broja noćenja najviše ih je ostvareno u objektima u domaćinstvu (34,2 milijun noćenja), hotelima (22,2 milijuna noćenja) te kampovima (18,5 milijuna noćenja), dok je u nautičkom charteru tijekom prvih devet mjeseci ostvareno 3 milijuna noćenja (+15 posto).

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvom polugodištu 2017. godine prihodi od turizma su iznosili 2 milijarde i 728 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (2 milijarde i 443 milijuna eura) predstavlja rast od 11,6 posto, odnosno 285 milijuna eura.

‘Ostvareni prihodi od stranih gostiju u prvih pola godine pokazatelj su nam kako predsezona ima sve veći značaj za hrvatski turizam i kako može potaknuti cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Veliki doprinos tim rezultatima svakako su dale i brojne nove zračne linije. Kako bismo omogućili razvoj cjelogodišnjeg turizma želimo Hrvatsku dodatno pozicionirati kao avio destinaciju te sam siguran kako će se na tom planu, u prvoj polovici sljedeće turističke godine, pokazati rezultati naših dosadašnjih aktivnosti’ istaknuo je ministar Cappelli.

03.10.2017.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

STRUČNJACI SAVJETUJU Bacite oko na ovih 10 aktualnih poslova u inozemstvu! Traže se njegovateljice, skladištari, vozači...

17.07.2018.

Radna mjesta u inozemstvu, koja su trenutno u ponudi, po odabiru stručnjaka sa specijaliziranog portala za traženje poslova. Više>

Foto: HTZ

CROATIA FULL OF EXCELLENT PLAYERS Hrvatska turistička zajednica sjajno iskoristila uspjeh 'Vatrenih'

17.07.2018.

Promotivne aktivnosti HTZ-a u nekoliko sati vidjelo više milijuna ljudi diljem svijeta. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje

FOTO: 52. Tamburaški festival