NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.07.2018
tekst
tekst

Hrvatska

NOVO ISTRAŽIVANJE, STARE NAVIKE Žene u Hrvatskoj više peru, glačaju, kuhaju, čiste nego njihovi muškarci

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Tipično muški kućanski poslovi u Hrvatskoj su povremeni rutinski poslovi.

Br. pregleda: 1616

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

U Hrvatskoj još uvijek postoji izrazita rodna neravnopravnost u obavljanju kućanskih poslova i brizi za djecu, što ostavlja negativne posljedice na privatan i profesionalan život žena, pokazalo je istraživanje provedeno u okviru EU projekta ‘Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života’.

Rezultati istraživanja ‘Utjecaj rodne podjele obiteljskih obaveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena’ predstavljeni su u ponedjeljak na konferenciji na kojoj se govorilo o osvješćivanju i uklanjanju rodnih stereotipa. Istraživanje je provedeno u veljači i ožujku 2017. među 600 zaposlenih žena u Hrvatskoj koje žive s partnerima barem godinu dana.

Pranje, glačanje i kuhanje samo za žene

Rezultati su pokazali da rutinske kućanske poslove, poput pranja, glačanja, kuhanja i pospremanja, gotovo u potpunosti u Hrvatskoj obavljaju žene, rekla je Ksenija Klasnić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

‘U Hrvatskoj je 90 posto veza takvih da u njima glača isključivo ili pretežno žena, a žene većinom i čiste, peru rublje, podove i ostalo’, kazala je.

Kada je riječ o brizi za djecu i starije članove obitelji, to su također većinom ženski poslovi. Primjerice, kupovinu odjeće i obuće djeci te uzimanje bolovanja zbog bolesti djece u najvećoj mjeri u Hrvatskoj obavljaju majke, dodala je.

S druge strane, tipično muški kućanski poslovi u Hrvatskoj su povremeni rutinski poslovi poput održavanja stana, automobila i uređenje vrta, dok je briga o kućnim ljubimcima, kao i kupovanje namirnica, ravnopravno raspoređeno između muškaraca i žena.

Iz rezultata je očito, naglašava Klasnić, da zaposlene žene zaista obavljaju drugu smjenu kod kuće, što ostavlja negativne posljedice na njihov privatan i profesionalan život.

‘Ženama za takozvanu treću smjenu, koja uključuje slobodno vrijeme, hobije i razonodu, ostaje tjedno 26 sati, dvostruko manje nego muškarcima, kojima ostaje 50 sati’, ističe.

Na jednodnevnoj konferenciji, koja se održala u sklopu projekta financiranim REC (Rights, Equality and Citizenship) programom Europske komisije koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena, govorilo se i o problemima s kojima se žene sreću na tržištu rada, opterećenosti u privatnoj sferi zbog koje vrlo često trpe njihove karijere, te potencijalnim preduvjetima za pomirenje profesionalnog i obiteljskog života.

Ustaljeni način percepcije rodnih uloga neodrživ

Zamjenik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec naglasio je da se napredak društva u cjelini oslanja na bogatstvo različitosti, a to uključuje i sudjelovanje žena i njihovog potencijala, znanja i vještina na svim razinama.

‘Ustaljeni način percepcije rodnih uloga u privatnom i poslovnom svijetu koji trenutno imamo u Hrvatskoj, ali i Europskoj uniji općenito, više nije održiv. Stoga ravnopravnija raspodjela obveza vezanih uz obitelj postaje naša zajednička odgovornost’, kazao je.

Projekt EU -a o ravnopravnosti muškaraca i žena počeo je 1. siječnja 2016. godine, a završava s početkom 2018. godine, te osim radionica i seminara uključuje kazališne predstave za srednjoškolce o važnosti rodne ravnopravnosti i jednakim mogućnostima za djevojke i dječake.

Nositeljica projekta je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a njegova vrijednost 437.000 eura, s time da Europska unija sudjeluje s 350.000 eura. Partneri u projektu su Hrvatsko narodno kazališe Split, udruga Riječi/Prave/Predstave, te MAMFORCE (Spona code). 

03.10.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje

FOTO: 52. Tamburaški festival