NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.07.2018
tekst
tekst

Hrvatska

'HRVATSKA I KINA DUBOKO SU POVEZANE ZEMLJE' Nastavit ćemo podupirati načelo 'jedne Kine'

Foto: Hina/Daniel Sponza

Četvrt stoljeća diplomatskih odnosa.

Foto: Hina/Daniel Sponza

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je u petak navečer u pulskoj Areni da veličanstveni spektakl kojim je obilježena 25. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske i 68. godišnjica osnutka NR Kine simbolički oslikava ‘našu povezanost’, dosadašnje bilateralne odnose, ali i njihovu budućnost.

‘Hrvatska i Kina duboko su povezane zemlje dugogodišnjim prijateljstvom između svojih naroda, a odnosi između naših dviju zemalja kontinuirano su se razvijali od 1992. godine počivajući uvijek na međusobnom povjerenju i uvažavanju’, istaknuo je Jandroković.

Proslavom u Puli željelo se poslati poruku široj javnosti da ‘možemo imati blistaviju budućnost ako udružimo snage’, rekao je veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Hu Zhaoming.

Hrvatska će i dalje nastaviti odlučno podupirati načelo ‘jedne Kine’ i davati potporu teritorijalnom integritetu i državnom suverenitetu Kine, istaknuo je Jandroković.

‘Nakon uspješne 2009. godine koju je obilježio prvi posjet predsjednika Kine Hrvatskoj i posjet hrvatske predsjednice Kini 2015. godine, naše prijateljstvo i visoki stupanj političkog povjerenja dodatno su učvršćeni’, naglasio je predsjednik Sabora.

Kina kao kolijevka civilizacije, a danas globalna gospodarska snaga s velikim postignućima, vizijski je pokrenula projekt ‘Jedan pojas, jedan put’ koji će omogućiti u budućnosti održivost svjetskog gospodarskog razvoja novim infrastrukturnim povezivanjem ali i promicati mir sigurnost i prijateljstvo, istaknuo je Jandroković.

‘Hrvatska želi biti važan partner u tom projektu jer je jedna od ishodišnih točaka gospodarskog pojasa Put svile. Stoga pozdravljam i interes kineskih ulagača za Hrvatsku gdje je dobar primjer nedavno kinesko ulaganje u tvrtku Rimac’, poručio je Jandroković.

Po njegovim riječima to ulaganje je važno za Hrvatsku jer je jedno od najvećih izravnih stranih ulaganja u jednu hrvatsku tehnološku tvrtku, kazao je Jandroković.

Dodao je da Hrvatska očekuje više investicija iz Kine, a ima dosta razgovora i projekata koji bi mogli biti zajednički realizirani, rekao je te ‘izrazio nadu da će u idućim godinama i gospodarska suradnja dostići razinu političke suradnje’.

U tom je kontekstu spomenuo je činjenicu da je upravo od kineskih građevinskih tvrtki stigla najbolja ponuda za izgradnju Pelješkog mosta.

Cilj proslave izvan Zagreba je predstaviti Pulu Kinezima, a posebice kineskim turistima koji tradicionalno posjećuju uglavnom Zagreb, Plitvice i Dubrovnik’, kazao je veleposlanik Zhaoming.

Naglasio je da ujedno žele potaknuti Kineze da posjećuju i druge dijelove zemlje, uključujući i Istru i uživaju u njezinoj bogatoj kulturi i ljepoti.

Prošle godine broj kineskih turista u Hrvatskoj premašio je sto tisuća, a ta je brojka ove godine premašena, rekao je kineski veleposlanik.

Odnose između Hrvatske i Kine Jandroković je ocijenio vrlo dobrim jer ‘u političkom smislu u njima nema nikakvih otvorenih pitanja i zato ih možemo ocijeniti prijateljskim’, no unaprijediti bi svakako trebalo gospodarsku suradnju.

30.09.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje

FOTO: 52. Tamburaški festival